Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Bättre syn på morgonen

Hej! 

Jag är en ung kvinna som är 25 år. I ca.5 år har jag behövt använda glasögon då jag ser dåligt efter 2 meters avstånd och längre. Synen har även blivit sämre och sämre med åren. I början kunde jag se på upp till 4 meter.. Men till min fråga nu. På mornarna när jag sätter mig i soffan för att se på TV så kan jag läsa texten på TVn utan problem i ca 1h, sedan blrjar synen "avta".. Vad beror detta på? Jag trodde att om man har ett synfel så ser man dåligt hela tiden..

Tack på förhand!

Mvh Ida 

Svar:

Hej!

Inne i ögonen finns små muskler som justerar skärpan. När du vaknar är musklerna avslappnade och efter en stund om man har kollat mobilen och annat på nära håll börjar musklerna spänna sig vilket ger suddiigare syn på håll. Hur musklerna spänner sig beror på vilket synfel man har. Är man översynt har man som konstant kramp i ögonmusklerna. Har man t.ex. astigmatism däremot är det samma sudd hela tiden. 

Vänliga hälsningar 

Peter Vetterskog - Leg optiker på Medoptik Annons