Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Migrän och flimmer framför ögonen

Hejsan!

Jag har haft mycket problem med migrän och tryckade huvudvärk och nu har det börjat flimmra framför ögonen och jag känner mig disig och har yrsel, jag undrar vad det kan vara? Symtomen är som starkast när jag anstränger mig.

Svar:

Hej!

Det finns något som heter ögonmigrän och det brukar yttra sig som flimmer framför ögonen som varar i ca 20 min, sen går det över. Efteråt får vissa migränhuvudvärk, men de flesta brukar inte få någon huvudvärk alls. Migrän orsakas många gånger av stress och det kan både vara stress där man t.ex. har mycket på jobbet, hemma etc. eller en underliggande stress att man måste skaffa sig en utbildning eller oro för framtiden exempelvis. Det bästa är om man försöker komma till rätta med stressen, det kan dock vara lättare sagt än gjort. Det du beskriver kan man även uppleva vid blodtrycksfall om man t.ex. har lågt blodtryck och reser sig hastigt. Om du inte har kollat ditt blodtryck på några år kan det vara bra att göra det hos din familjeläkare.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik


Här kan du läsa mer om Ögonmigrän »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.