Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Axelvärde

Hej, på mitt synintyg står det att jag har axelvärdet 180 på mitt högra öga och 2 på mitt vänstra. När jag flrsler beställa linser online så kan jag bara välja jämna tiotal, 10 20 30 osv. Har min optiker skrivit fel, menade han att skriva 20?

Svar:

Hej!

Värdena som du anger är grader och de ska nog stämma. Med linser går det oftast bara att beställa i steg om 10 grader, men det finns linser som man kan beställa i exakt gradtal också. Ju högre styrkor och synfel man har desto noggrannare är det att axelläget blir rätt. Det finns även vissa toleranser beroende på styrkor. Sen skiljer sig linser och glasögon åt så man kan ha ett axelläge på glasögon och ett annat på linserna, det testar optikern ut.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons