Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: återkommande röda ögon

Hej!

Jag har under de senaste månaderna drabbats av röda ögon från och till. Det är alltid på samma ställe; inre ögonvrån, och det är en ganska stark röd fläck som uppkommer. Ibland ena ögat och ibland båda. Jag har nyligen bytt kontaktlinser, men har tagit pauser från dem i upp till tre veckor för att ögat ska få vila men det blir ingen skillnad. De uppkommer nu även när jag inte har linser på mig. Ögat kan kännas lite torrt men inte mycket alls, och det syns nästan aldrig något på morgonen utan det kommer på kvällen. Jag var hos en ooptiker för ungefär sex veckor sedan i utlandet (bor inte i Sverige just nu) och hon tittade på ögonen och sa att allt såg bra ut och att det inte fanns något skav. Upplever inte några andra symptom än att ögat blir rött återkommande på samma ställe.

Känner du igen det här?

Svar:

Hej!

Nu vet jag inte i vilket land du befinner dig i, men det skiljer sig ganska mycket på utbildningsnivån hos optiker i olika länder. I vissa länder är optykeryrket ett hantverksyrke som inte kräver någon utbildning utan man lär sig på praktisk väg. I Sverige var optikeryrket ett hantverksyrke från början, men i dag är det ett sjukvårdsyrke. Man läser 3 år på högskola om främst ögats anatomi, fysiologi, ögonsjukdomar och samsynsproblem. När man har en examen får man sedan ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen precis som sköterskor, läkare m.fl. vilket göratt det ställs höga krav på svenska optiker och deras kunskapsnivå. Om optikerna i det land du befinner dig inte har en direkt sjukvårdsutbildning skulle jag försöka få en ögonläkare att undersöka ditt röda öga.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik

 Annons