Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Ärr

Har efter några ögoninflammationer fått ett ärr på hornhinnan.
Till stor del besvärar det mig inte alls, men om jag är i ett väl upplyst rum kan objekt med starka färger få en slags dimma runt sig. Och om jag tittar i en stark lampa eller ljusreflektion omges den av en liten ring full av färger.
Jag var hos ögonläkaren idag och frågade om det kunde åtgärdas. Han sa att det var riskfyllt och samtidigt inte nödvändigt.
Han syftade då på hornhinnetransplantation. Han sa också att ärret inte var direkt färskt heller, utan hade varit där ett tag.

Som jag sa så är det inte jättestörande, men jag tror synen är påverkad pga det.
För två veckor sedan ungefär när jag var hos ögonläkaren så testade jag först synen. Jag hade 0.6 på vänster öga, men idag hade jag 0.5. Optikern sa det var en så liten skillnad att det inte gjorde något, men såklart undrar man ju.
Kan det bero på ärret?

PS. Har för tillfället inte glasögon och någon rekommendation har jag inte fått heller.
Min ålder är 27, ifall det innebär något. Vissa ögonhändelser händer ju oftast vid hög ålder, så tänkte jag bidrar med min ålder för att utesluta åldersfaktorn.

MVH

Svar:

Hej!

Om man ser 0,6 eller 0,5 är inte så stor skillnad, det brukar skilja sig mellan olika syntavlor då de kan vara utformade efter olika avstånd. Hade du haft full synskärpa hade du sett 1,0 så det verkar som du har nedsatt syn på ditt öga och det verkar bero på ditt ärr på hornhinnan.

Vanligtvis får man ganska mycket brytningsfel vid ärr på hornhinnan och då brukar synen kunna bli bättre med glasögon och ibland linser. Men det beror på hur stort ärret är och vart det sitter. Eftersom du har varit hos både ögonläkare och optiker borde de i så fall ha sagt något och rekommenderat dig att skaffa glasögon om det hjälpte upp synen. Synen borde inte bero på din ålder då du är för ung för att ha åldersproblem :)

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog

Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons