Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Är starr farligt och ärftligt?

Hej optikern!

Min mamma har fått starr, är det farligt och ärftligt?

Svar:

Hej!

Det finns gråstarr (katarakt) och grönstarr (glaukom). Den grå starren får man när ögats lins blir grumling, vilket alla får mer eller mindre med tiden. Man kan jämföra det med att man blir gråhårig fast på linsen, så det är mer en åldersförändring än en sjukdom. De största orsakerna till gråstarr är solens UV-ljus och rökning. Det finns inget starkt samband mellan gråstarr och ärftlighet. Får man gråstarr går det att operera bort grumlingarna och sedan ersätta ögats lins med en plastlins. Grönstarr är däremot ärftligt så har någon i närmsta familjen grönstarr ska man vara lite observant. Grönstarr beror oftast på att man får för högt tryck i ögat vilket skadar synnerven. Det finns även varianter av grön starr där trycket är lågt eller normalt och man ändå får grönstarr. Båda starrformerna är vanligare bland äldre än yngre människor. Därför bör man göra en synundersökning en gång per år efter att man fyllt 60 år för att upptäcka förändringar så tidigt som möjligt. De flesta ögonsjukdomar kan botas eller bromas bara de upptäcks i tid.

Vänliga hälsningar
Peter Vetterskog, Leg. Optiker MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.