Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Allergi

Hejsan!

För 2 år sedan så blev jag plötsligt väldigt allergisk. Jag har vart o gjort pricktest och det visar att jag är allergisk mot Björk, gräs, gråbo, kvalster m.m. Jag går nu o vaccinerar mig mot kvalster, gräs och björk (Började vaccination hösten 2015). Trots vaccination så har jag mått riktigt dåligt även denna sommaren. Ögonen blir rödsprängda, rinner och kliar varje dag. Även nu på vintern så visar ögonen samma symptom och jag blir riktigt dålig. Oftast så vaknar jag upp med rödsprängda ögon. Jag tror inte att det beror på kvalster eftersom att jag inte alltid blir rödsprängd i ögonen när jag vaknar utan det känns som att det borde vara något annat som spökar. Jag använder just nu ögondroppar av märket Zaditen, nässpray (Nasonex) och allergitabletter i form av Cetirizin. Dessa hjälper dock inte när jag blir riktigt dålig utan då tvingas jag ta kortisontabletter (Betapred) för att lugna symptomerna. 

Jag vet inte rikigt vad jag ska ta mig till för jag har stora besvär. Måste väl kunna ta prover någonstans för att se vad det är som kan va fel?.

Hade vart toppen med ett svar för jag behöver verkligen hjälp.

Mvh Niclas

Svar:

Hej!

Det låter som du har det riktigt jobbigt med ögonen, tråkigt! Vid ögonproblem så har man som optiker mest allmänna kunskaper för att sedan kunna lotsa en patient vidare om det behövs. Vid allergi är ju typiska ögonbesvär klåda och i sådana fall är rekomendationen att göra pricktest hos sin familjeläkare, vilket du verkar ha gjort och det verkar även fastställt att du är allergisk. Efter det får man tillsammans med sin läkare försöka hitta en bra behandlingsform, det finns ju väldigt mycket olika allergimediciner och jag gissar att man får testa sig fram vilken som fungerar bäst. Vissa läkare är specialiserade på just allergier, har du varit hos en sådan? Om inte kanske din läkare på vårdcentralen kan hjälpa dig med remiss till någon?

Du skriver att dina ögon ibland mår bra på morgonen. Försök gå igenom om du har gjort något särskilt i de fallen de senaste dagarna för att kunna göra samma sak igen t.ex. städat dagen innan, bytt sängkläder, sovit med fönstret öppet, sovit bra och normalt 6-9 timmar (för lite sömn ger röda ögon), ätit bra etc. Själva grundkriterierna för att kunna må bra är att sova ordentligt (6-9 timmar per natt), äta bra och varierad kost på regelbundna tider samt motionera regelbundet. Uppfyller man de kriterierna när det gäller allt som rör kroppen, hälsa och välbefinnande så har man en väldigt bra grund att stå på för må bra och för att mediciner o behandlingar ska ha så bra efekkt som möjligt.

Hoppas du fick lite tips av mitt svar på hur du kan gå vidare. Som sagt har jag bara allmänna kunskaper om allergier så vill du har mer detaljerade svar och råd får du vända dig till din läkare. Det brukar även vara bra att läsa på om sina sjukdomar i detalj hur de fungerar. En bra början är www.1177.se eller att läsa facklitteratur på biblioteket, undvik forum och tveksamma hemsidor som inte stödjer innehållet på forskning.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik