Fråga doktorn

Fråga   Ögon

Fråga: Skelning :(

hejsan :) Så här är det. Jag har ett väldigt stort synfel. 7,5 + och skelning. Det gör inte så värst mycket för mig att jag har dålig syn. Det står man ut med liksom, för jag använder glasögon eller linser. Men skelningen :( Jag tycker att det syns jättemycket, och vågar aldrig titta någon i ögonen för att jag är rädd för att de ska se det eller kommentera det. Alla andra säger att det inte syns speciellt mycket, att det bara är jag som tycker det. Men jag tror inte riktigt på det. När jag BARA använder glasögon alltså bara bara bara dvs, jämt är skelningen inte alls så stor. Men eftersom att jag är en tjej i tonåren vill jag gärna sminka mig. Därför på skolan använder jag linser. Mina ögon gillar inte det, så om jag har linser längre än till tex fyra på eftermiddagen, skelar jag så att det syns mycket nästa dag(enligt mig). Det tycker jag är jättejobbigt. Och om jag tar på min mina glasögon efter skolan oroar jag mig för att jag ska skela, så då gör jag det. När jag blir trött skelar jag också, eller när jag oroar mig för något, eller när jag är ledsen. Det är jättetråkigt och jobbigt, för då kan jag aldrig följa med mina kompisar ut på kvällarna och göra något kul, för antingen skelar jag då, eller så kommer jag att göra det nästa dag. Jag säger att jag inte vill följa eller att jag inte kan, men jag känner mig så dum, och vill väldigt gärna följa :( Jag skulle väldigt väldigt gärna vilja operera bort min skelning! alltså, jag behöver inte få bra syn med operationen, för jag kan fortsätta använda glasögon och linser, för jag är fin i det. Men skelningen vill jag verkligen ska försvinna! Det är så fruktansvärt fult och jobbigt. jag ser inte dubbelseende eller någon sånt, utan det är bara fult! Skulle en operation vara möjligt för mig? eller har jag för konstigt eller för dåligt synfel som inte går att operera? De flesta på skolan vet inte om att jag skelar, eftersom att det syns inte så mycket (enligt andra), om jag tar av mig linser och tar på glasögon direkt efter skolan. Därför brukar dom på skolan skämta om att vara skelögd. Och så pratar de om hur fult det är, och så kallar dom varandra tex fula dumma skelpotatis :( jag tar faktiskt illa upp av det, fast det inte är riktat mot mig. Det är töntigt, jag vet, men jag kan inte rå för det. Jag skulle göra vad som helst för att slippa skela. Då skulle jag kunna använda linser, utan att skela mycket nästa dag. Jag skulle kunna använda glasögon, utan att fundera på om jag skelar. Jag skulle inte klaga på någonting om jag slapp det! Skulle en operation vara möjligt? och vad finns det för risker? Jag skulle bli så glad av att slippa det! :') Snälla svara på min fråga. Jag skulle verkligen bli glad för ett svar. Tack på förhand :) Mvh, Hannna-n

Svar:

Hej Hanna och tack för din fråga!

Det låter på din beskrivning som att du lider av sk ackomodativ skelning och som beror
på att du är så pass höggradigt översynt. Av ditt brev tror jag mig utläsa att du ser bra på
båda ögonen med glasögon eller kontaktlinser. Skelningen är inte konstant utan intermittent och kommer framförallt när du är trött.
Om du önskar operation för att minska skelningen av kosmetiska skäl ska du ta kontakt med ögonklinik på din hemort.

Du kommer då att kallas för undersökning inför operationen. Man mäter då skelningsvinkeln och du får prova prismor som simulerar ögonens status efter skeloperationen. Det är små plastremsor som klistras på dina ordinarie glasögon. Om du inte har något dubbelseende med prismorna så finns heller inga hinder för operation.

Operationen i sig är relativt enkel och risken för komplikationer mycket liten.

Lycka till!

Vänligen,
Oliver Bjelkin


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Misstänker GPC

2011-08-26 | 12:13

av Anonym användare

svår form av Sklerit

2011-08-2 | 17:48

av Anonym användare

Kan man förebygga gråstarr?

2011-07-5 | 20:59

av Anonym användare

GPC

2011-05-8 | 19:31

av Oliver Bjelkin

grå starr

2011-04-1 | 16:38

av Anonym användare

Grön starr

2011-02-7 | 21:51

av Anonym användare

Glaskroppsavlossning

2011-01-19 | 22:56

av Anonym användare

Näthinneavlossning - måste jag byta jobb?

2010-12-16 | 00:13

av Anonym användare

Tårar

2010-11-24 | 11:23

av Oliver Bjelkin

Sviter efter ögoninflammation

2010-11-30 | 19:56

av Anonym användare

Vitamin som medicin

2010-10-19 | 18:12

av Oliver Bjelkin

Ljusskygg, illamående och snurrig vad är fel?

2010-10-26 | 18:12

av Anonym användare

Efter grå starr operation

2010-09-14 | 14:29

av Oliver Bjelkin

Starroperation kontraindikation

2010-08-31 | 13:43

av Anonym användare

Anisometropi

2010-08-27 | 07:38

av Oliver Bjelkin


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.