Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kontaktlinser

Linser kan vara hårda eller mjuka. De hårda simmar på ögats främre yta på en tårsjö, de mjuka anpassar sig mer eller mindre efter ögats främre yta. Hårda linser var de första som tillverkades men används nu sällan då de är betydligt svårare att vänja sig vid och att tolerera.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

De mjuka linserna har utvecklats alltmer och finns i olika material för daglig eller längre bärandetid. De linser som används längre än en dag måste omsorgsfullt rengöras mellan varje gång de används. Medan endags/engångslinser kastas efter användandet.

Dygnet-runt-linser

Hornhinnan som linsen vilar på är beroende av syreupptagning från luften. De mjuka linserna som ligger på ögats främre yta påverkar detta upptag och det har varit en begränsande faktor för hur länge man har kunnat bära linserna utan uppehåll. I de nyare linserna har denna faktor minimerats och gör att linserna av många kan bäras dygnet runt utan besvär.

Annons
Annons

Valet av kontaktlinser bör göras i samråd med ögonläkare/kontaktlinsoptiker efter ögonundersökning för att avgöra om ögat är lämpligt för kontaktlinser.

Linsbäraren skall då också få en grundlig instruktion om hanterandet och skötseln av linserna.

Finns det något som hindrar kontaktlinsbärande?

Först och främst måste vederbörande vara gammal och klok nog att kunna hantera och förstå att sköta linserna. Fumlighet i fingrarna/händerna kan göra hanterandet svårt.
&nbsp
Är ögonen torra eller irriterade av till exempel&nbspallergi kan linsbärande innebära problem. Bäst är att diskutera med sin läkare och eventuellt pröva sig fram.

När bör man inte bära sina kontaktlinser?

Annons
Annons
  • När ögonen är infekterade eller irriterade bör man göra uppehåll med linserna.
  • Vistas man i mycket torr och dammig miljö kan det bli problem att tolerera linserna.
  • Vistas man i miljö där man inte kan upprätthålla god hygien (tex på resa) bör man avstå från linser.

Vad kan man få för biverkningar av linserna?

Om linserna bäres längre tid än ögat tål kan hornhinnan ta skada och ögat kan rodna. Skavningskänsla och dimsyn kan uppträda. Ta då ut linserna.

Om något skräp kommer innanför linsen kan ett ytligt sår uppträda på hornhinnan. Det läker fort när skräpet försvunnit men om såret blir infekterat kan tillståndet förvärras snabbt och ge dimsyn och rodnad.

Allergi kan uppträda både mot linsmaterialet och den vätska som man rengör linserna med. Då kan det finnas anledning att pröva annat material eller rengöringsvätska.

Vissa rengöringsvätskor kan ibland orsaka irritation. Nyligen uppmärksammade dagspress att beståndsdelar i en viss typ av rengöringsvätska kunde orsaka svampinfektion i ögat. Därför bestämde sig optiker som sålde den typen av vätska att dra in preparatet i väntan på att produkten skulle åtgärdas. Hör med din optiker eller ögonläkare för mer information.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons