Fakta | Ögon

Vagel i ögat

En vagel går oftast över av sig själv, men kan vara besvärlig medan den pågår.

Uppdaterad den: 2021-12-23
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är en vagel i ögat?

En vagel i ögat är en liten ömmande knöl på nedre eller övre ögonlockskanten, som uppstår när en talgkörtel blivit inflammerad. Den kan antingen sitta på insidan av ögonlocket (intern) eller på utsidan av ögonlocket (extern). Vagel i ögat är ett mycket vanligt tillstånd, både hos vuxna och barn.

Symtom och tecken

En yttre vagel ses som en liten röd svullnad på ögonlockskanten och kan ibland ha en gul prick i mitten, medan en inre vagel ses som en djupare svullnad i ögonlocket med rodnad hud. Vageln kan variera i storlek från att knappt synas till att vara ungefär en centimeter. Vageln kan kännas öm och skava mot ögat, speciellt de första dagarna.

Orsak

Kring ögat finns talgkörtlar, som mynnar ut vid ögonfransarna. Bakterier kan orsaka en inflammation i dessa körtlar. Svullnaden blockerar körtelns öppning vid ögonlockskanten, och talg, ibland var, bildar en vagel.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Torra ögon ökar risken att få en vagel i ögat. Den som ofta kliar sig i ögonen, till exempel på grund av pollenallergi, löper också högre risk att få vaglar.

Behandling

Normalt sett behövs inte någon särskild behandling. Vageln brukar försvinna av sig själv efter några dagar, man kan tvätta och hålla ögat rent med ljummet vatten.

För att lindra besvären kan man lägga ett varmt omslag över ögat tre gånger om dagen i 10–15 minuter.

Annons
Annons

Ibland återkommer vaglarna gång på gång. I sådana fall är det viktigt med god ögonlockshygien. Man tvättar då ögonlockskanterna med fuktad bomullspinne morgon och kväll. Detta tar bort material som fastnat i körtelutförsgångarna.

I sällsynta fall kan vageln efter en längre tid behöva öppnas och tömmas av ögonläkare.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Prognos

Denna typ av inflammation går oftast över av sig själv, men kan vara besvärlig medan den pågår.