Fakta | Ögon

Laseroperation för brytningsfel


Uppdaterad den: 2017-05-23
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

De vanliga typerna av brytningsfel kan behandlas inom vissa gränser. Korrektionens precision och stabilitet är bra även vid behandling av höggradiga brytningsfel. Allvarliga komplikationer är sällsynta.

Se animation om operation av närsynthet

Vem kan opereras?

Den vanligaste indikationen är närsynthet. Bland personer över 18 år är 20–30 % närsynta. Hos personer med mycket närarbete är andelen ännu högre. Det är alltså ett betydande antal personer som är möjliga kandidater för denna typ av operation.

Indikationerna för laserbehandling kan vara rent utseendemässiga, handla om utövande av hobbyer och sport, eller om utbildning eller yrkesmässiga villkor som är oförenliga med brytningsfel av en viss storlek. Starkare indikation är besvärande skillnad i synen mellan de två ögonen, antingen medfödd eller som följdtillstånd efter annan ögonkirurgi.

Annons
Annons

Hur mycket man kan behandla beror på hornhinnans tjocklek och pupillstorleken i mörker. Man kan sällan korrigera närsynthet över -10 dioptrier (D). Översynthet kan behandlas upp till cirka +6 D. Man kan korrigera brytningsfel i hornhinnan (astigmatism) upp till cirka 6 D. Astigmatismen kan också vara kombinerad med närsynthet eller översynthet.

Aktuella patienter måste vara minst 18 år gamla. Stabil syn under 1–2 år är en klar fördel. Man behandlar emellertid vissa unga närsynta (från 18 års ålder) som önskar ingreppet av utbildningsmässiga skäl, även om de inte har ett helt stabilt brytningsfel. De informeras om att måttlig närsynthet kan uppträda senare. Det finns ingen absolut övre åldersgräns.

Personer med nedsatt lässyn som följd av ålder, presbyopi, och som har bra avståndsseende bör inte behandlas. Man kan inte "operera bort" läsglasögonen. Patienter med ögonsjukdomar som keratokonus, genomgången herpeskeratit, Sjögrens siccasyndrom och aktiv diabetesretinopati ska inte heller behandlas.

Annons
Annons

Ingreppet

Operationen är oftast en kombination av ett mikrokirurgiskt ingrepp på hornhinnan, följt av laserbehandling som förändrar hornhinnans form. Vid LASIK skär man först ett tunt lock i hornhinnans ytskikt. Hornhinnelocket/ytskiktet lyfts, och laserbehandlingen görs i den underliggande vävnaden i hornhinnan. När laserbehandlingen är avslutad, läggs hornhinnelocket tillbaka på plats. Denna fastnar utan att man behöver sy.

Ingreppet görs polikliniskt, det vill säga utan att man behöver läggas in. Båda ögonen opereras oftast vid samma tillfälle. Ingreppet tar 5–10 minuter på varje öga. Det sker under droppbedövning. Man kan känna viss smärta och tryck i ögat. Efter ingreppet får man stanna kvar på kliniken 30–60 minuter. Därefter kontrolleras att hornhinnelocket sitter på plats. Man åker hem och håller sig stilla under operationsdagen.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Förlopp

Man ser dimmigt under operationsdagen och är irriterad i ögonen, med en del tårflöde. Första kontrollen är ofta dagen efter operationen. Då känns lite obehag (mer vid LASEK), men synen brukar redan då fungera skapligt. Det är mycket sällsynt att man inte kan köra bil utan glasögon efter några dagar om målet med behandlingen är normal syn. Man får besked om att droppa ögondroppar under 3–4 dagar. Synen blir bättre under de efterföljande dagarna eller veckorna. Det flesta stannar hemma från arbetet under två, tre dagar.

Synen blir stabil inom 3–6 månader. Målet med behandlingen är oftast bra avståndsseende utan korrektion med glasögon. Vissa patienter önskar att blir korrigerade till måttlig närsynthet. Resultaten är mycket bra, även vid behandling av höggradigt närsynta. Om önskad syn inte uppnås vid första ingreppet (cirka 5 %), sker efterkorrektion med ny operation när synen är stabil.

En ganska vanlig biverkning till sådan ögonkirurgi är besvärande reflexer från ljus i mörker. Detta är mycket vanligare vid operationsmetoder som användes tidigare och det ses oftast vid höga korrektioner. Bland patienter som opererats med LASIK där den genomsnittliga korrektionen var -10 D (mycket hög) uppgav 8,8 % problem med körning i mörker. Trots detta rapporterade 97,9 % av patienterna att de var nöjda med resultatet av operationerna.

Komplikationer

Komplikationer är sällsynta, men de förekommer. Den vanligaste vid LASIK är problem med torra ögon. Det sker i högre eller lägre grad hos upp till hälften av patienterna. Vanligen är detta lindrigt och övergående, och varar från några dagar till få veckor. Tillståndet behandlas med frekvent droppning av konstgjorda tårar. Hos vissa (cirka 1 %) är tillståndet mycket besvärligt och kan vara länge, i värsta fall under 6–12 månader. I sällsynta fall kan det vara nödvändigt att göra ett mindre ingrepp. Vid LASEK är besvären med torra ögon mindre uttalade.

Har du åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD) eller diabetesmakulaödem? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »