Fakta | Ögon

Ektropion (utåtvänt ögonlock)


Uppdaterad den: 2012-12-27
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ektropion?

Utåtvänt ögonlock (ektropion) är beteckningen på ett tillstånd där det nedre ögonlocket är vänt utåt. Detta kan uppträda i varierande grad.

Ökat tårflöde är ett vanligt problem vid tillståndet. Man måste torka ögonen ofta. Den del av ögonlocket som normalt är vänd in mot ögat blir ofta röd, irriterad och förtjockad när den vänds utåt och blir utsatt för "väder och vind". Ofta är båda ögonen drabbade.

Tillståndet är vanligt bland äldre. Med åldern blir vävnaden mindre elastisk och musklerna kring ögat blir slappare. Därför faller det nedre ögonlocket lätt nedåt och utåt. Yngre kan drabbas efter skador eller förlamning av ansiktsnerven, eller efter en skada kring ögat.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Anledningen till att man får ökat tårflöde vid ektropion är att tårvätskan inte dräneras bort. Öppningen till tårkanalen sitter på insidan av det nedre ögonlocket och den ska normalt ligga in mot ögat och leda bort överskottet av tårar. När ögonlocket viks utåt förlorar denna öppning kontakten med tårväskefilmen utanpå ögat, och tårvätskan får ingen avflödesväg. Ögonen blir därför "våta" och svämmar över.

Hur diagnostiseras tillståndet?

Sjukdomsbilden är typisk och tillståndet är lätt att diagnostisera. Läkaren undersöker dina ögon för att ta reda på om tillståndet beror på åldersförändringar eller om det har en underliggande orsak.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Behandling

För att hindra det ökade tårflödet är det viktigt att komma ihåg att tårproduktionen tilltar om man torkar eller gnider sig mycket i ögonen. Det är därför bra att röra så lite som möjligt vid ögonen.

Annons
Annons

Om orsaken till problemet är förlamning i ansiktsnerven märker de flesta att tillståndet blir bättre av sig självt. Därför ska dessa patienter inte behandlas förrän man är någorlunda säker på att ytterligare förbättring inte sker.

Om ålders- och ärrförändringar är orsaken kan man inte förvänta någon spontan förbättring.

En liten operation är det enda som kan "bota" tillståndet. Ögonlocket förkortas då något horisontellt, så att vävnaden sträcks och kommer tillbaka på plats.

Har du åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD) eller diabetesmakulaödem? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »