Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ögon

Blått öga


Publicerad den: 2013-01-24

Annons

Vad är ett blått öga?

Blått öga är ett vanligt fenomen efter skada/stöt mot ansiktet/ögonregionen. Blått öga är ett resultat av en blodansamling under huden runt ögat. Eftersom huden är mycket lös finns det utrymme för en väsentlig svullnad. Ansamlingen av blod gör svullnaden mörk, vilket är upphovet till det folkliga namnet på tillståndet. (Den lösa huden som inbjuder till svullnad är också orsaken till att vissa personer får "påsar" eller svullnad under ögonen på morgonen.)

Blått öga är lyckligtvis oftast resultatet av ofarliga skador, och de flesta läker inom några få dagar. Oftast beror skadan på ett slag och efterföljande svullnad runt ögat, och själva ögat är oftast oskadat.

Om du misstänker en skada på själva ögongloben, eller om du får ett "tvättbjörnsliknande" utseende med ringar runt båda ögonen, är det bra att få skadan bedömd av en läkare.

Annons
Annons

Orsak

Som regel orsakas det av ett slag eller stöt mot ögat eller näsan. Om du slår näsan kraftigt kan det leda till svullnad under båda ögonen. Detta beror på att vätska från skadan samlas i den lösa huden under ögonen. Även kirurgiska ingrepp i ansiktet, till exempel på käke eller näsa, kan leda till svullnad under ögonen. Andra faktorer som kan ge svullnad under ögonen är allergiska reaktioner, bett, infektioner och tandbehandling.

Om du efter en stöt mot huvudet upplever att du får mörka ringar runt båda ögonen kan det vara bra att uppsöka läkare, eftersom det kan tyda på ett brott på något av skallens ben. I de flesta fall är detta lyckligtvis inte fallet.

Kännetecken vid ett blått öga

De besvär som oftast förknippas med ett blått öga är självfallet svullnad och smärta. Vanligtvis börjar en svullnad som en oskyldig lätt rodnad, men i många fall ändrar det sig. Ett blått öga kan ha ett ganska färgrikt förlopp och ofta skiftar det i färger som djupt lila, gult, grönt och svart. De första dagarna blir svullnaden större innan processen vänder och svullnaden försvinner inom ett par veckor.

De första dagarna efter skadan kan svullnaden göra synen grumlig och det är svårt att hålla ögat öppet. Lyckligtvis är allvarligare synproblem sällsynt. Huvudvärk är också vanligt i samband med blått öga (ofta beror ju skadan på ett slag mot huvudet).

Annons
Annons

När bör du kontakta läkare för en bedömning?

Blått öga är i de flesta fall en mindre skada som läker av sig själv inom några dagar. Kalla omslag och lite smärtstillande kan hjälpa. Om du misstänker skada på själva ögat bör du få detta bedömt av läkare.

Tecken som innebär att du bör få skadan bedömd av en läkare:

  • Dubbelseende, synförlust eller andra synförändringar.
  • Medvetslöshet vid eller efter skadeögonblicket.
  • Att du inte kan röra ögat – dubbelseende.
  • Blod eller klar vätska från näsa eller öron.
  • Blod på själva ögonytan eller synliga skador på ögongloben, eventuellt främmande föremål som sitter fast i eller på ögat.
  • Ihållande huvudvärk eller annan stark smärta.
  • Om svullnaden inte beror på skada.
  • Om du har tecken på infektion (värme, rodnad och var från skadestället).
  • Om skadan inte börjar bli bättre efter två till tre dagar.
  • Övriga tecken på allvarlig skada. Till exempel utslagna tänder, skada på skelettet i samband med skadan, medvetslöshet, personlighetsförändringar efter skadan, skärskador som behöver behandling, eller kraftig blodförtunnande behandling (warfarin eller sprutor).

I vissa fall behöver läkaren ytterligare hjälpmedel för att bedöma din skada. Det kan vara röntgen eller annan form av bilddiagnostik, eller att droppa lite färgämne i ögat för att se om hornhinnan är skadad. Eventuellt remitterar läkaren dig vidare till ögonläkare.

Behandling

Det första du ska göra om du får ett blått öga är att försöka att dämpa svullnaden och smärtan. Det gör du enklast genom att lägga kalla omslag mot det skadade området. Det får blodkärlen att dra ihop sig, vilket minskar vätskeansamlingen i skadeområdet. Behandlingen bedövar huden i området, vilket dämpar smärtan. Det bästa är om du kan trycka ett kylpaket mot skadan i cirka 20 minuter per timme (under din vakna tid) det första dygnet. Man ska inte lägga is direkt mot huden eftersom det kan orsaka köldskador. Lägg hellre isen i till exempel en handduk och håll mot skadestället. Har du inga isbitar kan du i stället använda ett paket frysta grönsaker eller liknande. Även den bör packas in i en handduk. Att lägga ett rått köttstycke mot skadan är ett gammalt råd som inte är att rekommendera. Det har ingen effekt. Dessutom riskerar du att bakterier kan tränga in i huden genom små revor.

Andra åtgärder kan vara lätta smärtstillande läkemedel (paracetamol), vila och eventuellt skydd av skadan så att den inte förvärras. Annars är det bara att vänta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.