Torra ögon


Uppdaterad den: 2012-12-27
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är torra ögon?

Ögonen kan helt enkelt kännas torra. Vissa har känslan av att ha skräp i ögat, eller ögat känns som sandpapper. Vissa kan också ha besvär från andra delar av kroppen, som torrhet i mun, näsa, hud och slemhinnor, eller besvär från leder.Torra ögon kan bero på nedsatt tårproduktion eller att tårarna inte når de ställen de ska fukta, främst hornhinnan.

Torra ögon är vanligt hos äldre för att tårproduktionen avtar med åldern. Hos gamla eller mycket sjuka personer som har problem att stänga ögonen, är torra ögon ofta ett stort problem.

Orsak

Nedsatt tårproduktion kan bero på flera saker:

Annons
Annons
  • Naturliga åldersförändringar.
  • Flera typer av läkemedel kan ge torra ögon som en oönskad verkan. Exempel på sådana läkemedel är p-piller och blodtrycksmedicin i form av betablockerare.
  • Sjukdomar som angriper många delar av kroppen, kan också ge torra ögon. Mest aktuella är de så kallade bindvävssjukdomarna. Patienter med dessa sjukdomar besväras också ofta av torrhet i mun, näsa, hud och slemhinnor. Dessutom är besvär med reumatoid artrit vanliga.
  • Vitamin A-brist kan också ge torra ögon, men detta är extremt ovanligt i Sverige. Vitamin A-brist är vanligast hos undernärda barn i utvecklingsländer.

Felfördelning av tårvätskan kan vara en orsak, och kan bero på förlamning av ögonmuskulaturen, som vid ansiktsförlamning. Normalt bör spontana ögonrörelser fördela tårvätskan över ögat som ett skydd mot uttorkning. När den automatiska blinkningen saknas torkar den delen av ögat som är öppen ut ganska snart. På samma sätt kan ögat torka ut hos gamla eller svårt sjuka som inte klarar att stänga ögonen ordentligt.

Diagnos

Ibland kan läkaren upptäcka varför du besväras av torra ögon bara genom att prata med dig och ställa vissa frågor.

Det finns många olika ögonundersökningar som kan vara aktuella, beroende på vilka besvär du har. Det handlar om att inspektera ögat med olika lampor, eventuellt mäta ögontrycket, kanske färga ögat för att se efter sår, testa synen och kanske mäta tårproduktionen med enkla pappersremsor.

Annons
Annons

Om läkaren skulle misstänka att en bakomliggande sjukdom orsakar besvären, utförs andra prov eller undersökningar för att reda ut detta.

Behandling

Det är sällan aktuellt att behandla torra ögon om inte besvären är uttalade. Behandlingen kan sällan bota tillståndet, men den kan minska besvären.

Det finns konstgjord tårvätska och ögongel som kan kompensera för eventuell nedsatt tårproduktion. Man använder då ögondroppar och måste droppa i ögonen varje dag, frekvensen varierar med preparaten.

Vid förlamning av ögonmuskulaturen (till exempel vid ansiktsförlamning) kan en neutral ögonsalva och en täckande lapp på natten lindra. Här kan det också vara aktuellt att göra ett litet kirurgiskt ingrepp. Läkaren remitterar dig då till en ögonläkare eller ögonklinik.

Om det är någon viss medicin som är orsaken till torrheten och man inte är helt beroende av den, kan man kanske försöka byta ut den eller sluta med den. Men detta måste avgöras i samråd med din läkare.

Prognos

Torrhet i ögonen är nästan alltid en bestående förändring, såvida den inte orsakas av vissa läkemedel. Torra ögon är också mer utsatta för små sår och skador än ögon som skyddas av tårar.


Annons
Annons
Annons