Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ögonen skadas av försämrat blodflöde

Svenska forskare har visat att en minskad syretillförsel till ögat kan orsaka inflammationer i näthinnan. ”Denna mekanism kanske kan ligga bakom, eller i alla fall bidra till, flera näthinnesjukdomar vars ursprung inte är helt känt”, säger forskaren Linnéa Taylor.

Publicerad den: 2015-05-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskningen har utförts på möss, där en del var normala och andra hade gjorts genetiskt oförmögna att uttrycka ett särskilt protein som heter galectin-3. Proteinet finns inte i en frisk hjärna utan bildas endast i hjärnor som har en pågående inflammation.

– Ingen trodde från början att det minskade blodflödet skulle kunna påverka också ögonen. Men sedan såg vi att mössen betedde sig avvikande, som om de blivit halvblinda. Det visade sig mycket riktigt att de hade tydliga skador i näthinnan. De möss som inte hade något galectin-3 hade däremot ingen celldöd i näthinnan, säger Linnéa Taylor som är post-doc i oftalmologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Hennes studie är en vidareutveckling av tidigare forskningsfynd som gjorts av universitetskollegan Tomas Deierbirg.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I studien utsattes mössen för en 30-procentig minskning av blodflödet till hjärnan. Det motsvarar den ungefärliga reduceringen av flödet hos människor som har stela blodkärl. Däremot var det inte minskningen av flödet som gav mössen ögonskador, utan istället en inre inflammation i näthinnan som orsakades av syrebristen.  

– Att denna typ av inre neuroinflammation bidrar till nervcellsdöd i näthinnan är något helt nytt. Denna mekanism kanske kan ligga bakom, eller i alla fall bidra till, flera näthinnesjukdomar vars ursprung inte är helt känt. Vid grön starr exempelvis behandlar man ju trycket i ögat, men nervcellsdöden fortsätter ändå. Det kan bero på en inre inflammation i näthinnan, säger Linnéa Taylor i pressmeddelandet.

Hoppas på nya läkemedel

En förhoppning är att näthinnesjukdomar skulle kunna behandlas genom att bromsa effekten av proteinet galectin-3. I dagsläget arbetar flera läkemedelsföretag med att utveckla sådana produkter. Linnéa Taylor hoppas att fler neuroforskare får upp ögonen för kopplingen mellan inflammation i hjärnan och inflammation i ögat.

Annons
Annons

– Det har gjorts väldigt lite forskning om denna typ av inre inflammation i näthinnan. Men våra fynd tyder på att om en patient har en skada i hjärnan, så är det mycket möjligt att samma typ av skada finns också i näthinnan. Synen har ju stor betydelse för en människas livskvalitet, så det är viktigt att vara medveten om denna risk, säger Linnéa Taylor.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Neuroinflammation.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-05-22 14:30 (8 år sen)

  Tack wilhelm 1

  Låter intressant. Jag skall prata med min husläkare om Klarin Perfekt
  Tack.

 • Avatar 2015-05-22 13:09 (8 år sen)

  Detta är ingen nyhet. Jag deltog i många samordningsmöten för 9 år sedan i Polen där precis detta diskuterades.
  Statliga institutioner för diabetes, ögon och cirkulationssjukdomar ( blodflödet) deltog med slutresultat att det togs fram en kapsel som vidgar de trånga blodbanorna genom hjärnan ut i ögongloben. EFSA i Bryssel har gett klarsignal att använda det godkända hälsopåståendet "Främjar blodcirkulation i trånga blodkärl"' målgruppen för naturmedlet Klarin Perfekt var i synnerhet just skadorna på grund av tränga / stela blodkärl.
  Man kan söka på Klarin perfekt, det finns mycket information om den. Polska staten hade en enorm kampanj i fjor med gratis synundersökning i bussar ute på torgen i de större städerna. De räknade med 5 miljoner nya gula fläcken patienter på 5 års sikt om det inte förebyggs.

 • Avatar Tidigare användare 2015-05-22 11:27 (8 år sen)

  Att få kontakt med andra som har/haft samma problem är guld värt som man kan lära av varandras erfarenheter.

  Mina läkare här i Sverige tycks undvika mina frågor som har med att mina ögonfunderingar att göra.
  Helt plötsligt forsar det vatten inne i ögonen utan att det kommer något vatten eller tårar.
  Mitt högra öga slocknar med jämna mellanrum. Man har konstaterat att det är min högra halspulsåder som är orsaken. Den är nämligen igenslaggad till 80 procent.
  De gånger jag frågat läkarna om man kanske kan operera halspulsådrorna har man ruskat på axlarna och hänvisat till dåliga prognoser för dom som gjort detta och därför görs inga sådana operationer i Sverige. Är det sant.

  På nätet hittade jag en länk till ett stort sjukhus i Finland som utför halspulsåderoperationer. Jag mejlade till dem och inväntar svar.
  Jag är nyfiken på varför ett ansett sjukhus i Finland gör dessa operationer men inte Sverige. Det luktar besparingskrav, mer än risker.
  Vad säger ni som har erfarenheter.


Annons