Ny upptäckt kan behandla glaukom

Annons

Miljontals människor runt om i världen drabbas av ögonsjukdomen glaukom, kallas även grön starr,&nbspkan&nbspi värsta fall kan leda till blindhet. Vid glaukom skadas synnerverna så att de förtvinar. Nu har italienska forskare tagit fram en form av ögondroppar med nervtillväxthormon som kan hindra sjukdomen. Tidigare forskning har gjorts för att hitta en bra behandling mot glaukom, men än så länge har man i bästa fall kunnat hindra försämringarna. Inget har visat sig kunna förbättra synen igen och i värsta fall kan glaukom leda till blindhet, berättar En Ping Chen, överläkare vid St Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.
– Det är en av de vanligaste ögonsjukdomarna som orsakar blindhet, eftersom sjukdomen har ett smygande förlopp. Många som har glaukom märker inte att de har sjukdomen, säger En Ping Chen.

En italiensk forskargrupp har nu hittat en möjlig metod för att bromsa eller rentav vända förloppet vid glaukom. Med hjälp av ett protein som kallas nervtillväxtfaktor, har forskare kunnat se att råttor som fått glaukomliknande skador på synnerven blev bättre i och med proteinet, som stimulerar överlevnad och återbildning av nervceller. Forskarna har även gett samma ämne till tre människor med långt framskriden glaukom och deras sjukdom stoppades inte bara, utan de fick till och med bättre syn på bara några månader. Dock anser En Ping Chen att det resultatet&nbspbör tas med en nypa salt, och menar att det behövs fler och större studier på människor innan det går att dra tydliga slutsatser. Men samtidigt medger han att det vore en stor revolution om metoden, att ge ögondroppar mot glaukom, håller och visar gott resultat.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-11 19:30 (13 månader sen)

    Hej min mamma har svår glacom. Hon hsr pilokapin .hon verkar inte bli bättre. Har även fått ny lins för grå starr. Vad heter det protein som nämns. Tacksam för svar Mvh agneta blomkvist


Annons
Annons
Annons