Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny forskning kring ögonsjukdomar

Med ny teknik och nya tankegångar hoppas forskare vid Lunds universitet kunna förklara varför människor drabbas av ögonsjukdomar som näthinneavlossning och grön starr.
Annons

Tidigare har den biokemiska process som sker i ögat vid sjukdomarna stått i fokus. Nu har forskarna i Lund koncentrerat sig på att försöka förstå vad som händer biomekaniskt.

För studierna odlas vävnadsbitar av näthinna från grisar i ett sträckt tillstånd som påminner om den mekaniska påverkan som finns i det levande ögat. Till skillnad från ”osträckt” vävnad, som förstörs efter bara någon dag när näthinnans mekaniska balans störs, kan man nu göra studier upp till tio dagar i näthinnan med välbevarad struktur och väsentligt ökad cellöverlevnad.

– Det här ger oss nya verktyg för att på ett mer konkret sätt förstå hur biomekaniska faktorer i centrala nervsystemet påverkar hur cellerna mår när vi är friska och vid sjukdom. Det kommer inte bara att ha stor betydelse för förståelsen av hur sjukdomar uppstår inom centrala nervsystemet utan också för framtida behandling av dessa, säger ögonforskarna Fredrik Ghosh och Linnéa Taylor i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

När den biomekaniska balansen störs, som vid näthinneavlossning och grön starr i ögat, förloras den normala funktionen i näthinnan med allvarlig synnedsättning eller blindhet som följd.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2013-06-25 19:00 (11 år sen)

  Hej ,
  Hur kan jag få hjälpa min svåger från Rumänien ( har fått glaukom trångvinkel), kan han få operationen i Lasaret Lund eller Mas Malmö ?
  Hej,

  Min fråga är hur kan man råda min våger som har detta problem glaukom trångvinkel

  ser mycket värre än en vecka efter den första infusionen av mannitol, ett ämne pt. sänka ögontrycket.
  Ser gulaktig och suddig på ena ögat. Det är ett tecken på att det inte är normalt okulärt tryck, hoppas att göra ett tredje laserterapi och vara bättre att få operationen med införandet av polypropylen och silikon ventil för. dränering av kammarvatten.

  Ingen vet vad orsaken , stängd kommunikationen mellan de två rum där kammarvatten flöde, därav den ökade spänningen i ögat och riskerar att försämras okulär nerv resulterar i synförlust.

  Fram till nu har fått 2 laser operation, bara akutvård för att sänka ögontrycket från 44 till 27
  Tack

 • Avatar 2013-04-4 13:18 (11 år sen)

  Jag har fått otrolig hjälp av en ny mix av näringsämnen till ögonen.
  Hade som bechterews reumatiker ideliga iriter i regnbågshinnorna, och en början till gula fläcken. ( mina föräldrar blev blinda )
  Sedan jag började med en kapsel dagligen för 5 år sedan har allting av detta totalt försvunnit. Min optiker är superförvånad.
  Extrakt av vilda blåbär (antocyaner ) + proantocyaner från extrakt av tallbark, + Lutein, zeaxantin, omega3, l-glutation, 8 vitaminer och 5 mineraler.
  Klarin perfekt heter denna och finns på www.aktivsyn.se en firma som tar hem detta enbart utifrån denna superprodukt från början. Den är för bra att undanhålla folket i Sverige helt enkelt.
  Därtill är all forskning på ögonen enbart positivt. Just Antocyanerna har ett stort antal forskare över hela välden uppmärksammat för inte bara ögonens näthinnor, sköra blodkärl utan och också för dessa starka antiinflammatoriska effekt i hela kroppen. Rekommenderas starkt åt diabetiker, vars näthinnor och sköra blodkärl i fötter och underben drabbas. Kan nämna att blodgenomströmningen i hela kroppen underlättas genom vidgade blodkärl dessutom.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.