Frukt och grönsaker skyddar mot grå starr

En ny studie visar att medelålders och äldre kvinnor som har ett högt intag av antioxidanter från mat och dryck löper sänkt risk att få ögonsjukdomen grå starr.

Publicerad den: 2014-01-15
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

I studien besvarade 30 000 kvinnor en omfattande och detaljerad enkät om mat- och dryckesvanor och utifrån dessa uppgifter har forskarna räknat ut vad de kallar den totala ”antioxidativa kapaciteten” för var och en av deltagarna.

Hos den femtedel av kvinnorna som hade högst ”antioxidativ kapacitet” var risken för grå starr 13 procent lägre jämfört med den femtedel av kvinnorna som hade lägst ”antioxidativ kapacitet”.

Den viktigaste källan till antioxidanter för kvinnorna i studien var frukt och grönsaker. Tillsammans med fullkornsprodukter och kaffe bidrog de till mer än tre fjärdedelar av det totala intaget av antioxidanter.

Annons
Annons

– Det finns alltså goda skäl att ha en varierad kost med mycket av sådana livsmedel, gärna kompletterad med lite choklad, som också är en rik källa till antioxidanter, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet, till UNT.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2014-01-15 13:29 (6 år sen)

  Mest och effektivaste antioxidanterna finns i bär, och i synnerhet i blåbär som toppar skalan. Därefter hallon och björnbär.
  Extrakt av blåbär har i studier visat fina resultat i många studier.
  Följer detta med intresse då jag blev av med min början till gula fläcken.
  Ni som har synproblem kan med fördel läsa artikel nr 255 i bloggen här under:
  http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/

 • Avatar EvaLis 2014-01-19 18:09 (6 år sen)

  Kul att höra att man gör något rätt!


Annons
Annons
Annons