Flera patienter blinda efter stamcellsbehandling

Efter att ha behandlats med oprövad stamcellsmetod vid en klinik i Florida tappade tre amerikanska patienter i stort sett all syn. – Man blir faktiskt lite chockad att sådant här alls förkommer i ett annars så vetenskapligt framstående land som USA. Det borde leda till långa fängelsestraff, säger Anders Kvanta, överläkare och adjungerad professor vid Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Publicerad den: 2017-03-20
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Patienterna som från början led av olika typer av makuladegeneration, alltså förändringar i gula fläcken föll offer efter att forskare testat oprövade stamcellsbehandlingar på dem. Deras öde beskrivs nu i tidskriften New England Journal of Medicine.

Injicerade fettväv i ögonen 

Patienterna ska ha besökt en mindre seriös så kallad stamcellsklinik där de för motsvarade 45 000 kronor blivit injicerade i ögonen med en slags stamceller från deras egen fettväv. Från att ha haft en relativt hyfsad syn blev samtliga av de tre tre patienterna efter ingreppet i stort sett helt blinda. 

Annons
Annons


– Om man hade gjort någon enklare form av djurstudier hade man kunna upptäcka att detta inte skulle fungera, säger Anders Kvanta.

Varning för oseriösa stamcellskliniker 

Etableringen av oseriösa stamcellskliniker i USA är ett fenomen som tidigare fått en hel del uppmärksamhet. 

Kommentera denna artikel

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-22 15:10 (3 månader sen)

  Om man läser Sydsvenskans artikel så framgår det att det inte handlade, som ovan verkar påstå, om att opererande läkare \"_missuppfattade_ vad som skulle _göras_ och påbörjade en operation.\"

  Snarare verkar det ha varit så att läkaren beslutade att operera, trots att kvinnan endast lagts in för vävnadsprov, då hennes tillstånd hade försämrats. Det kan man inte klandra läkaren för eftersom denne ju hade patienten där och kunde observera hennes tillstånd.

  \"Missuppfattningen\" skedde då den opererande läkaren mottog resultatet av det vävnadsprov som gjordes _under_ operationen.

  Det initiala provet var otydligt eftersom det inte kunde uteslutas att kvinnan hade en _annan_ cancersjukdom. Men opererande läkare drog istället slutsatsen att det faktiskt ändå handlade om äggstockscancer som hade spridits.

  Det framgår inte hur länge det tog att få det slutgiltiga provet men detta visade mycket riktigt att hon hade en annan typ av cancer som inte hade krävt borttagande av livmoder och äggstockar.

  Jag hoppas läkaren förlorar sin legitimation. Visst, medicinsk personal har ofta svåra beslut att fatta och måste ofta agera baserat på otydligt beslutsunderlag. Men det verkar inte ha förelegat här, utan läkaren verkar helt enkelt ha skjutit från höften och chansat utan att det fanns anledning till det, t.ex. i form av tidspress och överhängande fara för kvinnans liv.


Annons
Annons
Annons
Annons