Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Döende synceller repareras med stamceller

För första gången har svenska forskare framgångsrikt transplanterat mänskliga näthinneceller till ett människolikt öga. Den nya studien är publicerad i tidskriften Stem Cell Reports.

Publicerad den: 2016-01-04
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Åldersrelaterad makuladegeneration är den vanligaste orsaken till att äldre personer får försämrad lässyn och central synskärpa. Vid sjukdomen förtvinar stödjecellerna bakom näthinnan, så kallade retinala pigmentepitelceller. Det leder till att syncellerna i näthinnan, tapparna och stavarna, också dör. 

Ögonsjukdomen finns i två former, en våt och torr. Den våta formen är möjlig att bromsa med hjälp av läkemedel, men det saknas effektiv behandling för den torra formen som drabbar majoriteten av patienter. 

Skyddar mot makuladegeneration 

Nu har dock svenska forskare utvecklat en ny metod där mogna näthinneceller framställs från embryonala stamceller. När syncellerna transplanterades till en människolik djurmodell skyddade de mot experimentell makuladegeneration. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Våra resultat visar att det finns stöd för att behandlingen med stamceller även kan fungera på patienter med den torra men hittills inte behandlingsbara formen av makuladegeneration, säger ögonläkaren Anders Kvanta i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2016-01-4 13:06 (7 år sen)

  Underbart bra om detta kan förverkligas för alla. Mina föräldrar blev båda blinda av gula fläcken, och jag stod på tur.
  Man vet att syncellerna förtvinar av näringsbrist ofta orsakat av trånga blodbanor genom hjärnan ut i ögongloben.
  De förtvinar precis som en muskel gör, men det finns hjälp nu med att vidga de trånga blodbanorna så att näring och blod får en bättre genomströmning till alla ögats hinnor.
  I USA presenterades precis Klarin Perfekt, experter sa: What an incredible composition, och - totaly outstanding mot allt vad som finns på marknaden.
  Den innehåller i en kapsel alla näringsämnen som synorganet behöver, framtagen mot alla synstörningar samt för diabetikers sköra näthinnor.

  Googla på den, det finns massor av information och den finns nu hos allt fler optiker , något apotek, hälsokost men enklast på nätet kanske.
  Den är producerad under samma villkor som läkemedel GMP certifikat.


Annons