Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ät mer bladgrönsaker - slipp grön starr

Äter du mycket bladgrönsaker? Då kan du minska risken att drabbas av grön starr enligt en ny studie som publicerats i JAMA Ophtalmology.
Annons

Det är kväveföreningarna som finns i bladgrönsakerna som kan minska risken för grön starr (glaukom) Bakom studien står forskare vid Harvards som följt deltagare i Nurse´s Study och Health Professional Follow-up Study.

Resultatet av studien visar att de som hade högst intag av kväveföreningar från växtriket hade 21 procent minskad risk för att utveckla grön starr och 41 procent minskad risk för grön starr med samband försämrat blodflöde, jämfört med de deltagare som hade minst intag, det skriver Läkare för framtiden.

De deltagare som hade ett högt intag av kväveföreningar åt mycket grönkål, mangold och spenat samt mer antioxidanter, folat och vitaminer från andra grönsaker jämfört med de som hade ett lägre intag.

Annons
Annons

I studien deltog 63 893 kvinnor och 41 094 män. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-01-27 04:34 (8 år sen)

    De e väll klart man skall äta GRÖNSAKER om man har GRÖN STARR.
    Det hörs ju på namnet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.