Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barns ögonsjukdomar behandlas bättre

Annons

Många barn runt om i världen som har ögonsjukdomar har under de senaste tio åren fått en bättre behandling. Det visar en forskningssammanställning kring den internationella kampanjen ”Rätten att se 2020”. Anledningen till att barn som har behandlingsbara ögonsjukdomar, som grumlig hornhinna eller lins, har minskat beror framför allt på att vitamin A ges i allt större utsträckning, samt att allt fler barn vaccineras mot mässling.

Dessutom har antalet ögonkliniker runt om i världen ökat kraftigt. Men samtidigt kommer nya ögonproblem med ökat välstånd och bättre spädbarnsvård, säger barnögonläkaren Anders Sjöström i Göteborg till Vetenskapsradion. Enligt Sjöström räddas numer många barn som tidigare kanske inte hade överlevt, och det gör att de CP- och prematur-relaterade synskadorna ökar.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons