Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Äldre donatorers hornhinnor fungerar bra

Enligt en amerikansk studie fungerar hornhinnor från donatorer i 70-årsåldern ofta lika bra som transplantat från yngre donatorer.
Annons

I Sverige görs omkring 600 hornhinnetransplantationer varje år och uppskattningsvis utförs cirka 60 000 operationer per år runt om i världen vilket gör den till den vanligaste formen av transplantation. Resultaten på kort sikt är i allmänhet mycket bra.

I den nya studien slår forskarna fast att det inte är förenat med större risk för komplikationer med hornhinnor från äldre donatorer. I Amerika har det funnits motstånd hos ögonkirurger att använda vävnader som kommer från personer äldre än 65 år, resultatet av studien kan innebära att antalet möjliga donatorer ökar.

I Sverige ska inte den avlidna donatorns ålder påverka den samlade riskbedömningen av donerad vävnad utan fokus ligger på smittorisker och i vilket skick hornhinnan är.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons