Många solglasögon skyddar dåligt mot solen
Konsumentverket har genomfört tester för att kontrollera hur bra solglasögon skyddar mot solen. Resultaten visar att många solglasögon inte skyddar alls utan enbart fungerar som accessoarer. Totalt har de testat 54 solglasögon på den svenska marknaden och av dessa var det bara drygt hälften, 28 stycken, som uppnådde den rekommenderade standard för vad som krävs för att uppfylla som ”personlig skyddsutrustning”, säger Maria Lindstedt, handläggare för produktsäkerhet på Konsumentverket, till Ekot.
Omkring hälften av solglasögonen hade ett solfilter i kategori: 0, 1 eller 2. vilket innebär ett lågt eller mycket lågt solskydd, och det har ofta ett högre värde av estetik än att fungera som ett solskydd, rapporterar Ekot. Endast en liten andel hade ett solskyddsfilter i kategori 4. De solglasögonen ger ett gott skydd mot solen, men samtidigt ser man dåligt med sådana glasögon och är därför olämpliga vid till exempel bilkörning.
Dessutom saknade ett flertal av solglasögonen CE-märkning, vilket är en märkning som anger att produkten överensstämmer med kraven på säkerhet, hälsa och miljö som ställs inom EES-området.
– Man ska köpa CE-märkta glasögon. Om man då väljer filterkategori 3 eller högre så får man ett bra skydd, och man ska tänka på att solglasögonen är tättslutande, säger Per Söderberg, professor i ögonsjukdomar vid Uppsala universitet som bistått Konsumentverket i testerna, till Ekot.
-
Quiz: Gula fläcken
Vi har koll på åldersförändringar i gula fläcken - Har du? Testa din kunskaper om åldersförändringar i gula fläcken, AMD genom att göra vårt quiz.
-
Finns ingen anledning att bli bitter trots AMD
Från att ha varit en väldigt aktiv, äventyrlig person började successivt 76-årig Barbro Ströms liv förändras när hon passerade 70-årsgränsen. Synen försämrades och det blev allt svårare för henne att leva som hon tidigare gjort.
-
Glaskroppsavlossning
Ögat kan liknas vid en sfär som är utfylld av en geléaktig substans som kallas för glaskroppen. Den består till 99 procent av vatten, resten utgörs av bindväv och hyaluronsyra.
-
Näthinneavlossning
Näthinnan är ögats innersta hinna och också den struktur i ögat som reagerar på ljus. När ljuset faller in i ögat, bryts det i ögats hornhinna och lins i främre delen av ögat, och fokuseras mot näthinnan i bakre delen av ögat.
-
Samband med andra sjukdomar vid psoriasis
Psoriasis är en vanlig, kronisk hudsjukdom och man räknar med att ca 4% av Sveriges befolkning under sin livstid kommer få sjukdomen.
-
Gula fläcken - AMD
Åldersförändringar i gula fläcken är den vanligaste orsaken till allvarlig synnedsättning hos patienter över 60 år i västvärlden. Denna sjukdom kan leda till att den centrala synskärpan och lässynen försämras.
-
Symtom vid åldersförändringar i gula fläcken
Symtomen vid åldersförändringar i gula fläcken (AMD) kan variera något beroende på om det rör sig om den torra, eller våta formen av AMD.
-
Livskvalitet vid synnedsättning
Det är väl känt att grav synnedsättning leder till förutom den uppenbara fysiska inskränkningen även till psykisk ohälsa. Detta i sin tur leder sedan till nedsättning av livskvaliteten.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu