Artificiell näthinna kan ge blinda synen åter 

Billiga organiska pigment, vanliga i kosmetika, som påminner om en ljussensor i en digitalkamera ska få blinda att kunna se. Det handlar om den artificiella näthinna som har utvecklats på Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Under ledning av Eric Glowacki vid Linköpings universitet har forskare från Linköping tillsammans med forskare från Tel Aviv University i Israel tagit fram en ny metod med förhoppning att behandla blidhet. 

Forskarna beskriver metoden som en liten, enkel fotoaktiv film som konverterar impulser av ljus till elektriska signaler, vilket i sin tur stimulerar nervceller. Detta presenteras närmare i tidskriften Advanced Materials.  

– Att få kontroll över stimuleringen av nervceller kräver aktivering med korta svarstider, här aktiveras nervcellerna direkt. Vi har visat att vi med vår plattform kan stimulera såväl neuroner i hjärnan som neuroner i icke-fungerande näthinnor, säger David Rand, postdoktor vid Tel Aviv University. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

  Källor

 • Linköpings universitet - https://liu.se/nyhet/organiska-ledande-pigment-kan-ge-blinda-synen-ater  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-07-12 21:54 (4 år sen)

  Har en son på 9år som ser jättedåligt i mörker ingen energie till tappar och stavar. Skulle denna metod kanske hjälpa honom?

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-7 18:14 (4 år sen)

  Har glömt en hel del engelska, så det är svårt att läsa detta när det hänvisas till Advanced Materials' artikel.

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-7 13:34 (4 år sen)

  Hej
  Jag vill bli kontakta angående om detta ämne .
  Tack

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-4 12:39 (4 år sen)

  När kommer detta att börja användas? Ser bara halva synfältet, 50% av 100% på ett öga.