Forum Ögon


Forumtråd: Hål i gula fläcken eller förändringar i gula fläcken?

Vad är skillnaden på förändringar i gula fläcken och hål i gula fläcken eller är det samma sak? Jag blev för några år sedan opererad för grå starr. Ett par år senare fick jag glaskroppsavlossning i ena ögat och jag har nu tre år senare fortfarande en tråd med en klump i som far fram och tillbaka framför ögat. Det är riskabelt att operera säger ögonläkaren och råder mig att avstå. För drygt ett år sedan fick jag konstaterat att jag har förändringar i gula fläcken och den torra varianten. Jag blir alltmer närsynt. För 6 månader sedan var jag hos optikern och fick nya glasögon och då sa optikern att min syn på ena ögat hade blivit dubbelt så dålig på ett år. Nu efter bara ett halvår känner jag att jag måste tillbaka till optikern igen för nya glasögon. Det är så suddigt. Dessutom måste jag ha mycket stark belysning för att kunna se när jag läser. Även på dagtid behöver jag lampa för att kunna se att läsa. Jag är 69 år och pensionär. Jag tycker väldigt mycket om att läsa. Jag läste idag på en hemsida från Örebro sjukhus att en ögonspecialist där har börjat med en ny metod att operera hål i gula fläcken. Men nu undrar jag om det är samma sak som förändringar i gula fläcken och den torra varianten? Jag har tagit dom där blåbärstabletterna för ögon några månader men jag märker ingen skillnad. Finns det bra hjälpmedel och hur får man det? Min ögonläkare verkar så ovillig att hjälpa till och det enda hon upprepar är att man blir inte helt blind. Vilken djävla tröst är det. Man vill ju kunna läsa, titta på tv och klara sig på egen hand och ha kul med barnbarnen. 

Det är svårt det här, en väldigt jobbig situation.. jag fick besked för 1 vecka sedan att min suddiga krokiga, vågiga syn som plötsligt dök upp från ingenstans är dragningar i en hinna och ett "påbörjat" hål i gula fläcken i mitt bästa öga...jag har synfel innan med översyn på vä sida där gula fläcken knarrar och oerhört närsynt på hö sida och på detta dubbelsende.. nu fick jag även samtidigt veta att jag har grå starr på båda ögonen (op även på det framöver)...deprimerande när man inte hunnit fylla 55 ens och synen försvinner så oerhört snabbt och dramatiskt..
jag har blivit lovad att ev få en operation av mitt krångelöga, men att bara sitta hemma å vänta på ett återbesök i 6-8 veckor är så fruktansvärt och hur lång tid allt sedan kommer att ta innan en ev operation skrämmer mig och sedan att man inte kan få någon direkt fastställd prognos efter op är oxå en oviss framtid.
jag bor på landet, gift med en man som jobbar utomlands och han är hemma Max 4-5 dagar i månaden, jag har över 2 mil till närmaste samhälle och behöver min bil mycket..både för att ta mig till å från jobb och affärer...jag har visserligen både barn och små barnbarn men dom jobbar och bor över 9 mil bort och även en 85 årig mor 15 mil bort som jag hjälpt fram tills nu...nu får även hon klara sig..tragiskt..
Jag blev mer eller mindre fånge i mitt eget hem över en natt, är så ledsen och förtvivlad över det här så jag vet inte vad jag ska ta mig till..men det hjälper ju inte att förklara för läkarna hur man sitter, dom förstår inte hur det känns att tvingas sitta instängd på det här viset.. jag har ingen i närheten  som kan köra mig någonstans, jag har numer bara min make att vänta mig hjälp av och då tvingas han ta semester vid mina läkarbesök osv.. jag önskar inte min värsta ovän det här! Det känns som livet mer eller mindre är över.
jag kommer tjata igen, tjata på läkarna att det blir åtgärdat så gott det går, snarast...fick åtminstone en mycket fin läkare på ögon som ringde mig här om dagen och gick igenom allt som sagts på mottagningen återigen...han var noga och förstod att jag blivit chockad över beskedet och det kändes bra att få prata med en lugn läkare, han satte även upp mig på listan för starroperation med prioritering pga jobb mm..men trots det en väntan till på en dryg månad innan jag ens får tala med kirurg..allt dröjer och jag är fånge fram tills dess...

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons