Forum Ögon


Grå starr igen

Jag blev opererad för grå starr för några år sedan. Förra sommaren konstaterades grå starr igen och jag fick laserbehandling för detta. Nu upptäcktes hos optikern att jag åter igen har grå starr men enbart i ena ögat. Jag har beställt tid hos ögonläkaren men det fanns ju ingen tid förrän utåt hösten. Optikern sa att man kan inte göra hur många laserbehandlingar som helst mot gråstarr, det beror på hur tjock hornhinnan är och att ögonläkaren mäter hornhinnan. Optikern sa att får man åter igen grå starr som jag så tyder det på ögonsjukdom. Jag fick för ett par år sedan konstaterat hos ögonläkaren torr förändring i gula fläcken. Jag måste också ofta skaffa nya glasögon pga försämrad syn. Jag märker att jag behöver mycket starkare ljus när jag läser.  Finns det någon här i liknande situation som har några bra tips på hjälpmedel och hur lång tid brukar det ta innan det blir riktigt illa med den torra varianten av förändringar i gula fläcken. Jag har också för ett par år sedan haft glaskroppsavlossning i ena ögat och har en tråd och klump kvar av detta. 

Jag fick grå starr pga av en glaskroppsblödning de fick operera. Som jag i sin tur fått av att de sköt isönder ett blodkärl med laser när de skulle fästa näthinnan. Men nu undrar jag om det verkligen var linsen som var grumlig eller det är  hinnan bakom linsen som forfarande är grumlig då jag ser dimmigt vid mycket ljus. Har de bytt min lins i onödan. 


Jag har liknande besvär, men som inte orsakas av makuladegeneration "gula fläcken-sjukan"
I mitt fall beror det på otalaiga inflammationer i ögonbottnen, och numer nybildning av blodkärl som läcker. Samma behandlinig dock. Jag har sett uselt i perioder ända sen jag var 23 och drabbades första gången. Jag kom till ett stadium där jag hade sörjt klart min syn (vid dryga 30) och efter det tog jag de oregelbundna synförsämringsintervallerna med mer lugn. "007 var den senaste gången, och den perioden gav inte vika med kortison som jag behandlats med tidigare, och jag blev gravt synsvag. En dag ville min ögonläkare att jag skulle prova injektionsbehandling. Så gjorde jag och det var ett mirakel! Redan efter en behandling gick synen från 45% till 80%. Nu har jag fått många, många injektioner och är så tacksam.
Starr kan återkomma, eller komma i den nya linsen. Om det är linsen som är grumlig eller något annat besvär är su enkelt för en ögonläkare att se. Kontakta en sådan!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons