Forum Ögon


glaskroppsavlossning

För 2 dagar sedan fick jag plötsligt svarta prickar och emellanåt såg en del ut som sotflagor framför ena ögat. Efter ett par timmar blev det istället svarta trådar som såg ut nästan som en spindel med olika tjocka ben och en del prickar och trådarna flyter omkring precis hela tiden. Jag blev orolig eftersom jag för 1 1/2 år sedan blev gråstarropererad på båda ögonen. Jag åkte till ögonakuten och där undersöktes jag och läkaren sa att det är glaskroppsavlossning. Det finns ingenting att göra åt det sa läkaren och han var stressad och mer än så fick jag inte veta. Han sade bara också att om det blir som en rullgardin för ögat ska jag komma in omedelbart för då är det näthinneavlossning och det opereras. Har någon av er haft liknande och kan tala om för mig hur länge brukar dom där trådarna finnas kvar framför ögat? Det gör inte ont men det är väldigt irriterande när det flyter omkring precis hela tiden. Jag blir yr i huvudet av det och det försämrar ju synen. Någon som kan berätta mer om det här?

Jag fick glaskroppsavlossning på höger öga 1999 och på vänster 2007. Böset i ögonen har inte försvunnit men man vänjer sig. Min läkare sa att det tror att det beror på näringsbrist att man får det. Han sa att det är bra att äta broccoli. Hörde från annat håll att man skall äta minst 1 hg broccoli om dagen för att få upp näringsstatus.


Att det flyger omkring svarta prickar och dyligt i ögonen är nog ganska vanligt, särksild när man blir äldre. Du har varit hos ögonläkaren och har fått svar att det inte är farligt och inget att göra åt. I regel försvinner prickarna efter en tid, för att sedan dyka upp igen. Det bästa är att ignorera det hela (om det går). Jag har haft dessa prickar under många år av och till.


Hej, jag har oxå haft glaskroppsavlossning, fick då reda på att det går att operera. Har gjort det på S:t Eriks sjukhus i Stockholm, på Retrinaavdelningen. Det blev ett bra resultat. Be om remiss dit av den husläkare (om du bor i Stockholmsområdet förstås). Lycka till. hälsn Blom


Är du säker på att det var glaskroppsavlossning? På S:t Eriks sjukhus akuten sa dom att man kan inte operera glaskroppsavlossning.


Ja jag är säker. Var först på Cityakuten där de konstaterade att det var glaskroppsavlossning, fick oxå beskedet att det inte går att operera de där "trådarna, och skräpet" som stör hela tiden. Fick efter ca 1 år reda på att de opererar sånt på retrinaavdelning på S:t Erik. Sagt och gjort, jag gjorde det förra hösten de dammsög liksom bort resterna som var i vägen i ögat. Ring S.t Erik och be att få bli kopplad till retrinaavdelning. Min syster har oxå opereratbåda sina ögen där. Lycka till


Jag fick glaskroppsavlossning för 1 år sedan.. jag har en svart prick i ögat som förföljer mig hela tiden.. visst ibland tänker jag inte på den men jag har absolut inte vant mig vid den.. min läkare sa att hjärnan vänjer sig så småningom o då slutar den att registrera fläcken.. men inte hos mig.. fick också svaret att om det blir fler fläckar eller om jag får sk dimsyn då måste jag kontakta dom genast. Min undran är.. vad kan det bli för följder av detta?? Min mamma har både grå o grön starr och håller på att bli blind sedan några år sedan, så jag blev ju naturligtvis jätte orolig då jag upptäckte min svarta prick.. men gula fläcken var bra o trycket var bra mm.. men vad blir det för efterföljder av detta?? kan pricken försvinna??


Jag har nu haft det i 1 år. Det började med att när jag tittade på månen var det inte en utan tre stycken. Tittar jag idag är det 12st. Undrar vad det ska sluta med. Nu har det börjat på andra ögat också. En doktor sa att de kan spruta in vatten i globen för att utjämna. Det låter luddigt tycker jag.


Att det flyger omkring svarta prickar och klumpar i ögonen är ju glaskroppsavlossning. Min ögonläkare säger att det går att operera men att det är mycket riskfyllt. Jag undrar om det är sant att det är riskfyllt att operera. Jag har en känsla av att dom hittar på det där bara för att det är så många som dom måste operera i så fall. Jag är opererad för gråstarr. Jag fick vänta i flera år och det var väldigt jobbigt. Men ögonläkaren ville inte skriva remiss för operation. Då pratade jag med min husläkare och hon skrev en remiss och 2 veckor senare var jag opererad. Jag har tyvärr inte kvar min husläkare längre pga hon är pensionär nu. Jag skulle nämligen vilja bli opererad för glaskroppsavlossningen. Jag har över det ögat som glaskroppsavlossningen är en grå hinna som gör det svårt att läsa med det ögat och det är inte efterstarr. Jag har dessutom nyligen fått konstaterat att jag har förändringar i gula fläcken. Är det verkligen sant att det är farligt att operera bort skräpet efter glaskroppsavlossningen? Det skulle verkligen underlätta för min syn om jag fick bort det. Är det fler här som har förändringar i gula fläcken? Det är den torra.


Har haft glaskroppavlossning i 3 år nu o är bara 35 år. Det stör mitt liv kolossalt! Min ögonläkare sa att det är för stora risker med en operation, ngn med mer erfarenhet som också har fått operera sig?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons