Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Uppsök vård i tid vid misstänkt AMD”

Synnedsättningar som kommer på ålderns höst är oftast tecken på åldersförändringar i gula fläcken. Sjukdomen blir allt vanligare med stigande ålder och ungefär tjugo procent av alla personer över 70 år har sjukdomen i olika grad.


Publicerad den: 2009-11-11

Annons

– Gula fläcken-sjukan förekommer i alla åldrar men det är framför allt äldre personer som drabbas och det beror bland annat på att blodcirkulationen blir sämre med åren samt att det lagras avfallsprodukter i näthinnan som kroppen inte orkar få undan, berättar Oliver Bjelkin, överläkare vid Ögonkliniken Kärnsjukhuset, Skövde, samt Netdoktors expert inom området Ögon.

Det finns två olika former av åldersförändringar i gula fläcken – torra och våta, där den torra varianten är betydligt vanligare. De allra vanligaste symtomen på torra åldersförändringar är att man under en lång tid får försämrad syn. Man kan till exempel uppfatta det svårare att läsa, man behöver starkare ljus och i vissa fall uppfattar man att delar av bokstäver faller bort, berättar Bjelkin.  

– Omkring fyra femtedelar av alla med gula fläcken-sjukan har den torra varianten, medan resterande har den våta varianten. I dagsläget finns ingen bra behandling mot den torra varianten men samtidigt är denna form heller inte lika allvarlig som den våta formen som ger svårare besvär. Det positiva med den våta varianten är att den går att behandla om man uppsöker vård i tid, säger Oliver Bjelkin.

Annons
Annons

Bra att söka vård tidigt

Han berättar att de vanligaste symtomen på våta åldersförändringar är att synen snabbt förändras och blir sämre. Han påpekar att det är av stor vikt att uppsöka en optiker eller vårdcentral om man märker av kraftiga synförändringar. 

– Det är a och o att i tid komma i kontakt med en professionell för att kunna bli hjälpt och få behandling. Så märker man till exempel av plötsligt krokseende, vilket visar sig om man tittar på en tavelram eller något annat rakt föremål och detta föremål gör en böj på mitten, bör man kontakta läkare. Och det är av avgörande betydelse att göra det omedelbart för väntar man för länge hjälper inte behandling.

Enligt Oliver Bjelkin kan det i vissa fall vara svårt att upptäcka eventuella synfel då det ena ögat kan vara friskare. Han uppmanar därför äldre personer att själva testa sin syn.

– Det är jätteviktigt att testa ett öga i taget, för om det ena ögat är friskt har det en tendens att ”ta över” och då märker man inte av det så kallade krokseendet. Genom att sätta handen framför ena ögat kan du själv upptäcka eventuella synförändringar, säger Oliver Bjelkin som samtidigt påpekar att man däremot aldrig kan bli blind som en följd av sjukdomen.

Annons
Annons

Mycket forskning kring AMD

Under de senaste tre åren har det hänt väldigt mycket inom forskningen, och utvecklandet av behandlingsmetoder av personer som har gula fläcken-sjukan har formligen exploderat, berättar Oliver Bjelkin.

– För bara drygt tre år sedan så fanns det ingen effektiv behandling mot denna sjukdom. Då var det bästa vi läkare kunde göra att ge patienterna en remiss till syncentral där de fick olika hjälpmedel för att kunna hantera sin synnedsättning. Men tack vare flerårig forskning har vi i dag läkemedel som har effekt mot den våta varianten.

Han berättar att läkemedlet som används, för patienter med den våta formen, både är väldigt dyrt och har en komplicerad verkningsmekanism. Det tas i form av en spruta som ges till patienten tre gånger med en månads mellanrum och därefter görs en utvärdering om ytterligare behandling är nödvändig. Och i framtiden tror han att vi kommer se ytterligare läkemedel.

– Det händer väldigt mycket inom forskningen kring detta. Olika forskningsprojekt jobbar med olika kombinationer mellan sprut- och laserbehandling, man försöker också att kartlägga hur ofta patienten behöver behandlas för bästa effekt. Och på sikt kan man förvänta sig att se ytterligare preparat, säger Oliver Bjelkin.

Går det att förebygga AMD?

– Det finns ju vissa riskfaktorer som man inte kan göra någonting åt som till exempel hög ålder samt arv i viss mån. Men vissa åtgärder kan man faktiskt göra själv som minskar riskerna för att drabbas. Till exempel bör man sluta röka om man gör det, man bör akta sig för övervikt, höga blodfetter och högt blodtryck. Dessa saker kan man själv påverka genom att aktivera sig och försöka äta en allsidig kost rik på frukt och grönt, avslutar Oliver Bjelkin, överläkare vid Ögonkliniken Kärnsjukhuset, Skövde.  

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-8 11:52 (5 år sen)

    Skulle vilja se något om gula fläcken OCH grå starr kombinationen

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-16 17:45 (6 år sen)

    Varför finns det inget svar att läsa på Anita Svenssons fråga 2014-05-21 (4 år sen)?
    Då ställer jag samma år 2018
    Finns det någon behandling för personer med torr makuladegeneration?
    Något måste väl ha hänt under årens lopp?

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-16 11:53 (6 år sen)

    Bra och tydlig information. Jag är kvinna, 70 år och har gråstarr, katarakt.
    Väntar på kallelse.

  • Avatar Tidigare användare 2015-11-9 14:56 (8 år sen)

    Jag har opererat gråstarr under operationen gjorde det ont o kändens som dom stack en nål i mitt öga efter op ser jag inget bättre har varit på sjukhuset 2ggr o gjort alla prov inget högt tryck har dom konstaterat vad beror det på mvh Bosse Lundberg ps jag är 73 år

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-21 06:42 (10 år sen)

    Finns det någon behandling för personer med torr makuladegeneration?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons