Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Träningsprogram vid urinträngning


Uppdaterad den: 2020-02-12

Annons

Vad är normalt?

I normala fall innehåller urinblåsan mellan 3 och 5 dl urin innan urinträngningen blir plågsam. Hur många gånger du måste gå på toaletten beror naturligtvis på hur mycket du dricker, men det vanligaste är fyra till sex gånger per dygn. Det är inte onormalt att gå upp på natten om du blir liggande lite längre, eller om du har druckit mycket på kvällen.

Kom ihåg att kaffe, te och alkohol är vätskedrivande.

Normalt dricker vi en till en och en halv liter vätska per dygn. Om du vaknar flera gånger per natt, och måste kissa flera gånger per dag utan att du har druckit särskilt mycket, kan det vara ett tecken på att urinblåsan är överaktiv och kanske behöver "träning".

Annons
Annons

Urinläckage och onormal blåsfunktion

I vissa fall är orsaken till symtomen att blåsan vant sig vid att du går på toaletten så fort du känner en trängning. Då får blåsan en signal till blåstömning vid mindre och mindre urinvolym. Det kan i längden bli jobbigt med alltfler toalettbesök med små mängder urin. I många sådana fall kan det hjälpa att träna upp blåsan.

Även om du har kraftig urinträngning med påföljande urinläckage kan det hjälpa med blåsträning. Det kan också bli aktuellt med andra behandlingsmetoder, men den ena metoden utesluter inte den andra.

Vid urinläckage i samband med ansträngning som till exempel hosta, nysning och lyft, har blåsträning ingen effekt.

Träningsprogram

  1. Börja med att anteckna dina toalettbesök en eller två dagar innan du börjar träna. Fortsätt med detta även efter att du har börjat träna så att du kan se om det blir bättre.
  2. Om du känner kraftig trängning, och det känns som om du kommer att kissa på dig, ska du koncentrera dig och försöka att undertrycka trängningen. Sitt gärna ned om det behövs. Målet är att du ska försöka kontrollera blåsan.
  3. När du känner normal trängning och normalt skulle ha gått på toaletten ska du försöka att hålla igen i 15 minuter. Om du är rädd för en olycka kan du ta på ett skydd.
  4. När du klarar av att hålla dig i 15 minuter ökar du till 30 och sedan till 45 minuter. Sedan ökar du med 15 eller 30 minuter för varje gång. Målet är att du ska klara av att hålla dig i tre till fem timmar och att du ska slippa stiga upp på natten.

Det är också viktigt att du undviker att dricka alltför mycket på kvällen. Tränar du ihärdigt kan du märka framsteg redan efter en till två veckor. Du bör fortsätta med träningen så länge du märker en förbättring.

Lycka till!

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.