Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Njurar och urinvägar


Uppdaterad den: 2013-03-20

Annons

Näringsämnen och slaggprodukter

Näring och energi

Vår kropp är som en fabrik som innehåller en massa olika maskiner. Dessa behöver energi för att fungera och samarbeta som de ska. Energin kommer från maten vi äter. Genom matsmältningen bryts maten ner till energirika näringsämnen som går ut i blodet. Dessa näringsämnen förs via blodet runt i kroppen och tas upp av kroppens celler. I cellerna genomgår näringsämnena kemiska reaktioner som frigör energin.

Slaggprodukter

I takt med att näringsämnena och energin används, bildas kemiska slaggprodukter i kroppens celler, särskilt i levern. Dessa slaggprodukter måste avlägsnas, annars kommer de att ansamlas och förgifta cellerna. Slaggprodukterna transporteras via blodet till de två njurarna. I njurarna filtreras de ut ur blodet och utsöndras i urinen tillsammans med vatten. Produktion och utsöndring av urin är alltså livsnödvändiga funktioner.

Annons
Annons

Njurarna

Njurarna ligger i den bakre bukväggen, bakom tarmarna och något ovanför midjehöjd, en på var sida om ryggraden. Njurarna skiljs från matsmältningsorganen av bukhinnan (peritoneum). Varje njure innehåller över 1 miljon mycket små filtreringsenheter, så kallade nefron. I dessa stannar de flesta proteiner kvar, medan aminosyror, glukos (socker), mineralsalter och andra biprodukter passerar över i en tunn kanal (tubulus). De näringsämnen kroppen behöver (aminosyror, glukos, mineralsalter med mera) tas tillbaka från tubulus till blodet, medan slaggproduktererna utsöndras i urinen. De tunna tubuli går samman och bildar allt större kanaler som slutligen tömmer sig i njurbäckenet. Njurarna spelar en viktig roll i regleringen av kroppens vätske- och saltbalans.

Urinvägarna

Från njurbäckenet rinner urinen genom ett tunt muskulärt rör, urinledaren (uretären), ner till urinblåsan. I urinblåsan lagras urinen innan den töms ut. Vid blåstömningen, eller vattenkastningen, passerar urinen genom ett annat rör, urinröret (uretra). Hela systemet från njurarna till urinröret kallas urinvägarna.

Annons
Annons

Sjukdomar i urinvägarna

En rad sjukdomar och rubbningar kan drabba urinvägarna. Infektion eller inflammation i njurarna eller ateroskleros (åderförkalkning) i de små artärerna inne i njurarna kan leda till ärrbildning i filtreringssystemet (nefronen). Sådan ärrbildning kan med tiden leda till njursvikt. Utfällning av kalksalter kan göra att det bildasnjursten som kan följa med nedåt i urinvägarna. Stenarna kan orsaka kraftiga smärtor när de passerar ner genom urinledaren och de kan blockera och stoppa urinflödet. Stenar kan också bildas i urinblåsan.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.