Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Addisons sjukdom – ökat behov av kortison


Publicerad den: 2013-03-04

Annons

När finns det ökat behov av kortison?

Addisons sjukdom orsakas av nedsatt produktion av hormonet kortisol från binjurarna. Kortisol är ett livsviktigt hormon som bland annat är nödvändigt för ett normalt blodtryck, kroppens saltbalans, försvaret mot sjukdom och andra stora påfrestningar.

De flesta människor med Addisons sjukdom tar mellan 10–20 mg kortison i tablettform på morgonen och mellan 5–10 mg på kvällen.

Vid sjukdom, operation eller stora fysiska påfrestningar ökar behovet av kortison. I dessa fall är det viktigt att du själv ökar kortisondosen för att undgå symtom på kortisonbrist som yrsel på grund av blodtrycksfall, rubbningar i saltbalansen, trötthet och försämrat försvar mot sjukdomar.

Vid feber bör dosen dubblas när temperaturen är mellan 38 och 39 °C, och tredubblas vid en temperatur över 39 °C. Ibland krävs högre doser varför man bör kontakta läkare vid feber som överstiger 39 °C. Om man inte kan ta tabletter, som vid illamående, kräkningar eller diarré, bör kortison ges i sprutform. Du bör diskutera det här med din läkare så att du får den utbildning och information om din medicinering som krävs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.