Stort behov av organdonationer

Antalet organdonationer ökar men behovet är fortsatt stort. ”Under Donationsveckan informerar vi om vikten av att alla tar ställning och gör sin vilja känd\", säger Wenche Stribolt, utredare på Socialstyrelsen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I fjol blev 167 avlidna personer organdonatorer, vilket är den högsta siffran någonsin och trenden verkar hålla i sig med 137 donatorer hittills i år. Huvudsyftet med Donationsveckan är att främja och underlätta donationsverksamheten genom att fler personer gör sin inställning till donation känd.

Idag är endast 16 procent av befolkningen registrerade i Socialstyrelsens donationsregister, varav 71 procent är positiva till donation. Ett annat alternativ till att göra sin vilja känd är att informera närstående eller fylla i ett donationskort. Sjukvården gör en noggrann individuell medicinsk bedömning av alla som blir aktuella för donation. Något som gör att vem som helst kan registrera sin vilja i Donationsregistret, oavsett ålder, sjukdomar och levnadsvanor.

Flest njurtransplantationer

Vanligast är att transplantera njurar, därefter lever, hjärta och lunga. Även transplantation av vävnader, så som hornhinnor och 200 hjärtklaffar, är ganska vanligt.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Trots det ökade antalet organdonatorer är behovet fortfarande stort och i dagsläget behövs 845 organ. För patienten kan ett ny tt organ i vissa fall vara livsavgörande, säger utredaren Wenche Stribolt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2016-10-8 21:35 (6 år sen)

  Anmälde mig för många år sedan men det jag skulle vilja är att ni berättar vad man kan donera medans man fortfarande lever??
  Blod ger jag regelbundet men jag vet även att man ska kunna lämna benmärg och avstå en njure, men vad mera kan man ge??
  Skulle gärna vilja veta vad jag kan ge medans jag fortfarande lever för att kunna hjälpa en annan människa, så snälla informera om det!

  MVH

  Annelie