Nytt läkemedel kan skydda njurar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-11-05
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Ett läkemedel som härmar vitamin-D minskar förekomsten av albumin i urinen bland patienter med diabetes, enligt en ny studie, skriver Dagens Medicin. Skador på njurarna är en vanlig komplikation vid diabetes. Ett internationellt forskarlag visar nu att behandling med paricalcitol, ett läkemedel som stimulerar receptorn för vitamin-D, möjligen kan skydda mot sådana skador.

Totalt har 281 patienter med diabetes typ 2 och albumin i urinen ingått i studien. Albumin i urinen är en riskmarkör för njurskada. Deltagarna lottades till behandling med paricalcitol i två olika doser eller till placebo. Efter ett halvårs behandling hade patienter som fått den höga dosen av paricalcitol minskat nivån av albumin i urinen med upp till 24 procent, jämfört med dem som fått placebo. Forskarnas slutsats är att paricalcitol kan bli en ny njurskyddande behandling vid diabetes.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-7 18:14 (4 år sen)

    finns det medicin om njurarproverna inte är riktigt bra?