Njursjukdom: Ny typ av medicin ska testas internationellt

150 sjukhus runt om i världen ska delta i en studie där man ska testa en ny typ av läkemedel för njursjukdomen IgA-nefrit. Sjukdomen är, näst efter diabetes, den vanligaste enskilda orsaken till svår kronisk njursvikt och behov av dialys.


Publicerad den: 2018-10-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

IgA-nefrit kännetecknas av att så kallade IgA- antikroppar tillverkas i abnormt stor mängd i tarmslemhinnan och lagras in i njurarna. Där orsakar de sedan en skadlig inflammation.

Nu ska en fas 3-studie inledas, som ska omfatta uppemot 500 patienter med njursjukdomen IgA-nefrit. Läkemedlet som ska testas är den kortisonliknande substansen, budesonid, som har konstruerats för att verka i tarmslemhinnan där de onormalt stora mängderna av IgA-antikroppar tillverkas.

 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Fas 2-studie gav positiva resultat

Under en fas 2-studie testade 150 patienter läkemedlet och vad man då kunde se var att behandlingen åtminstone på nio månaders sikt fungerar som tänkt. Patienternas mängd av äggvita i urinen sjönk och njurfunktionen stabiliserades.

Bengt Fellström, senior överläkare på Akademiska sjukhuset och seniorprofessor i njurmedicin vid Uppsala universitet hoppas att den nya studien ska bekräfta de tidigare positiva resultaten.

– Det kan leda till att behandlingen registreras som läkemedel och blir tillgängligt för fler njursjuka. Förutom ökad livskvalitet kan det innebära att patienter med IgA-nefrit slipper dialys och njurtransplantation, säger han till Uppsala Nya Tidning.

Annons
Annons

    Källor

  • UNT - http://www.unt.se/nyheter/uppsala/ny-typ-av-njurmedicin-ska-testas-internationellt-5107789.aspx

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-10-17 13:06 (4 år sen)

    Detta är fantastiskt vem vill inte ha en bra livskvalité.
    På sikt kanske kan slippa dialys,operationer vilken lycka.