Njursjukdom: Ny typ av medicin ska testas internationellt

150 sjukhus runt om i världen ska delta i en studie där man ska testa en ny typ av läkemedel för njursjukdomen IgA-nefrit. Sjukdomen är, näst efter diabetes, den vanligaste enskilda orsaken till svår kronisk njursvikt och behov av dialys.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

IgA-nefrit kännetecknas av att så kallade IgA- antikroppar tillverkas i abnormt stor mängd i tarmslemhinnan och lagras in i njurarna. Där orsakar de sedan en skadlig inflammation.

Nu ska en fas 3-studie inledas, som ska omfatta uppemot 500 patienter med njursjukdomen IgA-nefrit. Läkemedlet som ska testas är den kortisonliknande substansen, budesonid, som har konstruerats för att verka i tarmslemhinnan där de onormalt stora mängderna av IgA-antikroppar tillverkas.

 

Fas 2-studie gav positiva resultat

Under en fas 2-studie testade 150 patienter läkemedlet och vad man då kunde se var att behandlingen åtminstone på nio månaders sikt fungerar som tänkt. Patienternas mängd av äggvita i urinen sjönk och njurfunktionen stabiliserades.

Bengt Fellström, senior överläkare på Akademiska sjukhuset och seniorprofessor i njurmedicin vid Uppsala universitet hoppas att den nya studien ska bekräfta de tidigare positiva resultaten.

– Det kan leda till att behandlingen registreras som läkemedel och blir tillgängligt för fler njursjuka. Förutom ökad livskvalitet kan det innebära att patienter med IgA-nefrit slipper dialys och njurtransplantation, säger han till Uppsala Nya Tidning.

Annons
Annons

    Källor

  • UNT - http://www.unt.se/nyheter/uppsala/ny-typ-av-njurmedicin-ska-testas-internationellt-5107789.aspx

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Carina Svensson 2018-10-17 13:06 (17 månader sen)

    Detta är fantastiskt vem vill inte ha en bra livskvalité.
    På sikt kanske kan slippa dialys,operationer vilken lycka.


Annons
Annons
Annons