Njursjukdom lika vanligt som diabetes

Kronisk njursjukdom beräknas vara lika vanligt som diabetes. Skillnaden är att de flesta med njursjukdom inte själva är medveten om det.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Cirka sex procent av stockholmarna beräknas vara drabbade av kronisk njursjukdom. Det framkommer i en studie vid Karolinska Institutet, där forskare har undersökt förekomsten bland 1,3 miljoner stockholmare som sökt sjukvård. Detta genom att granska resultaten från kliniska laboratorier i länet.

Upptäcks sjukdomen i tid finns bra behandlingsmöjligheter. Äggvita i urinen, albuminuri, är ett rekommenderat sätt för att upptäcka sjukdomen men studien visar att många drabbade varken blev diagnosticerade eller remitterade. Endast en fjärdedel hade fått komma till en njurspecialist. Något som beror på att symtomen kommer smygande och njurfunktionen försämras långsamt. Men högt blodtryck, blodbrist och rubbningar i kalcium-fosfatbalansen är vanliga. I sen fas krävs dialys eller njurtransplantation för överlevnad.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu