Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskning: Kost med hög salthalt leder till stress

Stress, irritabilitet och trötthet kan vara en direkt konsekvens av för mycket salt i kosten visar ny forskning. Studien visar därmed att en enkel förändring av kosten kan förbättra livskvaliteten markant för många människor.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-09

Annons

Enligt undersökningen är sambanden tydliga. Det finns koppling mellan mängd salt i maten och risken för att drabbas både stress och sömnproblem. Och det har att göra med nattliga toalettbesök. 

Har du nokturi? Testa dig här! 

Nokturi är ett relativt underdiagnostiserad tillstånd trots att över hälften av alla över 50 år är drabbade. Att behöva gå på toaletten nattetid kan låta odramatiskt. Men för personer som tvingas springa upp och ner natt efter natt kan följderna av minskade nattsömn få skadliga konsekvenser på hälsan med minskad livskvalité.

Annons
Annons

Salt förstör nattsömnen

Under tolv veckor mätte forskarna personernas saltintag biokemiskt och hittade ett slående samband.

Det som sågs efter att ha undersökt 321 vuxna med ett dagligt högt saltintag och generella sömnproblem var att personerna i genomsnitt gick på toaletten 2,3 gånger varje natt. 223 personer reducerade sedan sitt saltintag med 25 procent och minskade samtidigt antalet nattliga toalettbesök till i genomsnitt 1,4, medan resterande personer istället ökade mängden salt i kosten med 15 procent och fick uppleva hur antalet nattliga toalettbesök ökade till i genomsnitt 2,7.

Sömnbrist leder till stress

Då de japanska forskarna sedan mätte hur gruppen uppfattade sin livskvalitet uppgav de som hade minskat sitt saltintag och nattliga toalettbesök att de kände en markant ökning av livskvaliteten.

Sömnbrist, avbruten sömn och generella sömnproblem är direkta orsaker till stress och stressrelaterade sjukdomar. Den grupp som hade ett förhöjt saltintag visade också tydliga tecken på ökad irritabilitet och tydliga symptom på stress.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.