Risken för njursvikt minskar rejält efter fetmaoperation

Kronisk njursvikt är en sjukdom som kan kräva dialys eller njurtransplantation. Nu visar en studie att patienter som opereras med fetmakirurgi har betydligt lägre risk att drabbas av kronisk njursvikt.


Publicerad den: 2018-03-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Risken för njursvikt minskar rejält efter fetmaoperation
Annons

Fetmakirurgi kan förhindra utvecklingen av diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar samt minska förekomsten av vissa cancerformer, det har studier från forskningsprojektet Swedish Obese Subjects, SOS, tidigare visat. Nu har forskarna även undersökt risken för kronisk njursvikt hos personer som genomgått en sådan operation.

I den nya studien tittade man på 2000 patienter som genomgått fetmakirurgi och jämförde sedan dessa med patienter som istället fått sedvanlig behandling för fetma i primärvården.

 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Halverar risken för njursvikt

Och resultatet visar att fetmaoperationer minskar risken för kronisk njursvikt med minst 50 procent.

Studien, som publicerats i tidskriften International Journal of Obesity, har gjorts med hjälp av en kombination av SOS-studiens långa uppföljningstid och svenska sjukvårdsregister.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//fetmaoperation-skyddar-mot-kronisk-njursvikt.cid1560827

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu