240 000 kvinnor kan ha njursvikt – utan att veta om det 

Obehandlad njursvikt kan utvecklas till ett livshotande tillstånd, trots detta kan hundratusentals svenskar ha njursvikt utan att veta om det, enligt ny svensk forskning som Njurförbundet tagit del av.


Publicerad den: 2018-03-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Obehandlad njursvikt kan leda till bestående njurskador, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, blodbrist och högt blodtryck. Förblir njursvikten obehandlad kan detta leda till ett livshotande tillstånd.  

Runt 560 000 personer i Sverige kronisk njursvikt, men många känner inte till sin sjukdom, menar Njurförbundet som hänvisar till en studie från Karolinska Institutet.  

Endast en bråkdel (14 procent) har fått diagnos eller blivit remitterade till specialist, vilket kan betyda att runt 480 000 personer är omedvetna om sin sjukdom, skriver förbundet i ett pressmeddelande.  

Symtom och riskfaktorer vid njursvikt 

– Njursvikt är en tyst sjukdom som kommer smygande, först utan symtom. 

– Trötthet, nedsatt aptit, svullnad och klåda är symtom vid svår njursvikt. 

– Riskfaktorer är bland andra hög ålder, diabetes, högt blodtryck, övervikt, åderförkalkning och hjärt- kärlsjukdomar. 

 

Så förebygger du njursvikt 

– Kontrollera blodtrycket regelbundet. Det bör ej överstiga 140/90. 

– Håll dig i form med motion och undvik övervikt. 

– Undvik rökning. 

– Överdriv inte intag av antiinflammatoriska läkemedel av typen NSAID, såsom diklofenak eller ibuprofen. 

– Har du diabetes, följ kostråden och se till att ha ett välkontrollerat blodsocker. 

 

Källa: Njurförbundet.  

 

Kvinnor har lägre chans att få diagnos 

Kvinnor tros även vara överrepresenterade i denna grupp, då studien visar att kvinnor har hela 43 procent lägre chans att diagnostiseras med njursvikt än män. Detta trots att sjukdomen lika vanlig hos båda könen.  

– Njursjukdomar är tysta sjukdomar och därför måste vi vara särskilt uppmärksamma. Alla som har högt blodtryck, diabetes eller hjärtsjukdom ligger i riskzonen och bör screenas för njursjukdom med ett enkelt blod- och urinprov. Om fler gjorde det skulle vi kunna minska förekomsten av allvarlig njursvikt, säger Marie Evans, njurforskare på Karolinska Institutet, och medförfattare till studien i pressmeddelandet.  
 
Den 8 mars är det Världsnjurdagen och detta uppmärksammar Njurförbundet i år med en hel ”njurvecka”. De kommer då bland annat uppmärksamma njurarnas betydelse för hälsan samt att njursvikt är en vanlig och allvarlig sjukdom, men som kan behandlas om den upptäcks i tid. 

Annons
Annons

    Källor

  • Njurförbundet - http://njurforbundet.se/240-000-kvinnor-kan-ha-oupptackt-njursvikt/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-7 12:21 (3 år sen)

    Hej! Jag har både diabetes med inssulin, och hjärt"fladder" och nu njurarna Ge mig ett tips vad jag kan göra för att få det bättre Krea var 30 och är nu 32 skall vara ungefär 60 tack på förhand
    Mvh
    Birgitta larsson