Ny kampanj för att öka kunskapen om nokturi

Att ha nokturi innebär att gå upp och kissa en eller flera gånger varje natt. Hundratusentals svenskar får sin sömn förstörd av besvären – men få känner till att det är en sjukdom och att det finns hjälp att få. Därför har Netdoktor startat en upplysningskampanj om nokturi där du kan lära dig mer.

Publicerad den: 2014-11-03
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Nokturi drabbar både män och kvinnor i alla åldrar. Mer än hälften av alla över 50 år har nokturi – många utan att veta om det. Normalt bildas mer urin på dagen än på natten, vilket är ett naturligt sätt för kroppen att få vila ostört. Hos personer med nokturi bildas för mycket urin på natten och många vaknar flera gånger varje natt för att gå på toaletten.

– Många lider i tysthet av nokturi, och många vet inte att hjälp finns att få. För yngre patienter kan besvären leda till nedsatt livskvalitet och sjukskrivningar. För den stora gruppen äldre patienter ökar bland annat risken för fall och frakturer när de ska ta sig upp till toaletten mitt i natten, säger Netdoktors expert Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.

För att läkare ska kunna utreda om du har nokturi är det viktigt att du fyller i en urinmätningslista, där du skriver upp när och hur mycket du kissar. Här kan du skriva ut en sådan lista.

Annons
Annons

Här kan du genomföra upplysningskampanjen och lära dig mer om nokturi.

Hur besvärligt tycker du att det är att behöva springa på toaletten om natten? Kommentera gärna under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons