Nokturi: Största orsaken till att äldre inte kan bo kvar hemma

Att behöva gå på toaletten flera gånger per natt för att tömma blåsan kan ge både sömnstörning och dålig livskvalité. Men det leder också till att många äldre inte kan bo kvar hemma, det menar överläkaren Christian Falconer.


Publicerad den: 2018-08-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Nokturi: Största orsaken till att äldre inte kan bo kvar hemma
Annons

Nokturi är sannolikt den största orsaken till att äldre människor måste ha institutionell vård och inte kan bo kvar hemma. Det blir dramatiskt och jobbigt att springa upp på natten, man kanske trasslar in sig i mattan och ramlar och blir sjukhusbunden, säger Christian Falconer, docent och överläkare vid Danderyds sjukhus till Expressen.

Därför får man nokturi

Varför man drabbas av nattkissningar (nokturi) kan bero på olika saker, men de ökar ofta med åldern. Med åldrandet börjar nämligen kroppen producera mer urin på natten än tidigare.

Besvären kan också bero på mediciner, ärftliga faktorer, vikt eller tidigare operationer.

LÄS OCKSÅ: Titti blev fri från nattkissandet – tack vare sin envishet

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Ta reda på vad problemen beror på

För att bli av med sina problem bör man därför ta reda på vad som ligger bakom problemet och göra något åt det.

– Börja med att sanera i dina vanor och miljö. När du inte kommer vidare så finns det möjlighet att ta medicin, säger han till tidningen.

Christian Falconer rekommenderar dessutom alla med nokturi att söka hjälp hos vården - i första hand hos sin husläkare.

– Då ska läkaren vara kvick och verkligen sätta sig in i patientens problem. Titta på personens medicinlista, kanske göra en undersökning av prostata eller gynundersökning.

Annons
Annons

Mäta sitt urin

Här hos Netdoktor kan du också hitta en urinmätningslista. I den ska du skriva upp hur ofta, vilket klockslag och hur mycket du kissar under dygnet. Då kan du lättare se om du producerar mer urin på natten än på dagen.

Här hittar du urinmätningslistan >>

LÄS MER: Nokturi (nattkissning): Detta kan du göra själv

Lär dig mer om nokturi på bara några minuter

Genom att ta del av vårt kunskapstest lär du dig mer om nokturi och dess behandling samt vad du själv kan göra för att lindra besvären. Välkommen att testa dina kunskaper och dela med dig av dina erfarenheter!

Gå till testet >>

Annons
Annons

    Källor

  • Expressen - https://www.expressen.se/halsoliv/inloggad/slipp-kissa-sa-ofta-pa-natten--6-bra-knep/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu