Nattkissning, nokturi, är ett problem för många

Nokturi eller nattkissning är en underdiagnostiserad och ofta obehandlad folksjukdom. Det är därför nödvändigt att patienter med nokturi upptäcks och tas på allvar skriver fem läkare och en uroterapeut i Läkartidningen.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-08-04
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Nokturi definieras som ett tillstånd då man vaknar en eller flera gånger på natten på grund av urinträngningar, och där varje blåstömning föregås och efterföljs av sömn. Många patienter lider i tysthet eftersom det kan upplevas som genant att söka vård eller för att man är omedveten om att det går att få hjälp. Många av de som söker hjälp gör det för sömnstörning och tänker inte på att urinträngningarna är orsaken till sömnbesvären.

För yngre patienter kan besvären leda till sjuklighet med nedsatt livskvalitet och ibland sjukskrivning. För den äldre gruppen patienter finns risk för fall och frakturer när man går upp på natten. Detta leder till ökat vårdbehov och högre sjukvårdskostnader, skriver experterna som vill att tillståndet ska tas på större allvar i vården.

Det är viktigt att ta reda på orsaken till nokturi. Många gånger kan det vara en hjälp att hålla koll på hur mycket man kissar med hjälp av en enkel miktionslista för att läkaren ska kunna ställa diagnos.

Annons
Annons

Förekomsten av nokturiproblem ökar med åldern och uppskattas för kvinnor i åldern 70–80 år till 74–77 procent och för män i samma ålder till 69–93 procent.

Lär dig mer om nattkissning och nokturi här.»

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons