Fråga doktorn

Fråga   Njurar & urinvägar

Fråga: inkontinens

Hej! Är kvinna på 55 år och har fött två barn. Har sedan 25 år, alltså efter förlossning av min son, haft problem med trängningsinkontinens. Har varit på flera undersökningar med bl a undersökning av blåsan. Opererades för ca 10 år sedan för livmoderframfall och det var meningen att jag också skull opereras för inkontinens, men det blev inte av. Vet ej varför. Jag har problemen kvar och får Ditrusitol , 1 tablett om dagen. Den håller ungefär till lunch, sen har jag samma problem, nämligen att jag inte kan hålla tätt och ibland måste rusa för att inte kissa på mig. Jag får Tena mini från vårdcentralen, men jag blir så otroligt ledsen, att jag egentligen inte har fått någon verklig hjälp. Min gynekolog säger att det inte finns någon annan hjälp vid trängningsinkontinens. Jag är lärare och då kan jag inte alltid bara rusa ifrån klassrummet för att gå på toaletten. Men jag har hört att det visst finns en möjlighet för att få bukt på problemet. Vad säger ni? Tacksamt för snabbt svar

Svar:

Hej,

Det låter verkligen besvärligt! Inkontinens kan orsakas av flera saker. Om t.ex muskulaturen i bäckenbotten är försvagad så kan man träna men det kan också åtgärdas med operation. Om blåsan är överaktiv som den ofta är vid trängningsinkontinens så är det svårare att göra något kirurgiskt.

Träning är viktigt och ofta får man prova olika läkemedel som t.ex Detrusitol.
Men det är viktigt att få en helt korrekt diagnos och det får man efter en noggrann utredning. En infektion kan ibland ligga bakom besvären.

Om du inte känner att du blivit ordentligt utredd kan du alltid ta upp diskussionen igen med din läkare.

Lycka till!
Med vänliga hälsningarDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.