Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nattkissning (nokturi) kan behandlas

Vissa är uppe och kissar flera gånger varje natt utan att se det som ett bekymmer. Andra får hela sin nattsömn förstörd och känner sig trötta och hängiga. Men få känner till att det går att få hjälp mot toalettspringet nattetid (såkallad nokturi).
Annons

Nokturi är läkartermen för det som annars oftast kallas nattkissning, alltså att man vaknar för att gå och kissa en eller flera gånger under natten. De nattliga turerna till toaletten behöver inte innebära något problem, men om du lider av din nokturi är det en bra idé att söka hjälp. Undersökningar har pekat på att mer än hälften av alla över 50 år är uppe och kissar nattetid, och besvären ökar oftast med åldern.

Har du nokturi? Testa dig enkelt genom att klicka här

"Nokturi är inget normaltillstånd"

Men det betyder inte att det inte finns hjälp att få, menar Aino Fianu Jonasson, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Annons
Annons

– Många tror att nokturi är ett normaltillstånd, särskilt om man börjar bli gammal. Men det här är inte någonting som man behöver acceptera. Att hela tiden få sin sömn störd kan få stora konsekvenser för din vardag.

Hon pekar på studier som visat att toalettbesök två gånger per natt påverkar livskvaliteten negativt.

– Många av mina patienter med nokturi tycker att det är jättebesvärligt. De blir väldigt trötta och de som är i arbetsför ålder brukar säga att de får svårt att koncentrera sig på jobbet. Om man aldrig får sova ordentligt finns också risken att man blir deprimerad.

Vanligaste orsaken till nokturi är nattlig polyuri

Det finns flera sjukdomar som kan orsaka nokturi men allra vanligast är att patienten helt enkelt producerar för mycket urin på natten jämfört med på dagen (nattlig polyuri). Som ung producerar man mer urin på dagen men med stigande ålder jämnas urinproduktionen ut över dygnet.

Annons
Annons

– Sedan kan det lätt bli en ond cirkel om du börjar springa på toaletten så fort du känner minsta lilla trängning. Ju oftare du går på toaletten, desto mer krymper din urinblåsa i storlek, säger Aino Fianu Jonasson.

Med åldern brukar man dessutom få lägre halter av hormonet vasopressin, vars funktion är att minska urinmängden nattetid. Men det som skapar problemet med nattkissandet kan också lösa problemet. Det går nämligen att få behandling mot polyuri i form av ett hormon som liknar kroppens vasopressin och alltså minskar mängderna urin på natten.

– De flesta brukar bli hjälpta av det här hormonet. Men innan man testar behandlingen bör man först försöka lägga om sin livsstil, dricka mindre på kvällen och vara fysiskt aktiv under dagen, så att man sover bättre. Om inte det hjälper är det en god idé att testa hormonbehandling. 

Hur vet jag om jag kan få behandling mot nokturi/polyuri?

 • Avstå först och främst från för mycket vätska på kvällen, särskilt i form av kaffe, te eller alkohol. Tänk på att även frukt innehåller mycket vätska.
 • Motionera under dagen så sover du ofta djupare.
 • Om problemen fortfarande kvarstår efter dessa åtgärder, gör din egen urinmätningslista eller skriv ut en lista här. Där skriver du upp hur ofta du går på toa och hur mycket du kissar.
 • Om du går på toaletten mer än 8 gånger per dygn och kissar ut mer än 2,8 liter vätska har du troligen polyuri och kan bli hjälpt av hormonbehandling. Uppsök läkare för att få mer information. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Janet 2023-06-12 13:13 (14 månader sen)

  Hej, jag har haft/har problem sedan 2013 med en nerv i kläm i nacken, för det äter jag Alvedon 1 g och Gabapentin 1 g
  Vet inte om det beror på tabletterna eller åldern, men jag vaknar inte på natten av att jag är kissnödig, istället kissar jag på mig (så därför använder jag blöja!)
  Det är mycket pinsamt! Vill inte att någon ska veta!
  Mvh Janet

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-29 13:38 (5 år sen)

  Hej
  Springer upp ca 3-4 ggr per barn sedan 10 mån tillbaka
  Det kom plötsligt
  Undviker att dricka efter kl 18.00 det hjälper inget
  Äter nästan inget salt
  Undviker sötsaker bröd o pasta

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-13 10:36 (6 år sen)

  Är 61 år .Kissar inte speciellt ofta på dagen .4 till fem gånger ungefär Har inte svårt att hålla mig
  Men har börjat kissa typ tre gånger på natten och det kommer rejält
  Om jag inte rusar till toaletten så kan jag inte hålla emot utan kissar ner mig totalt
  Alltså ibland hinner jag inte in .Tycker detta är hemskt

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-14 12:51 (6 år sen)

  Jag har samma problen under dagen och svårt att "hålla mig".Har tidigare haft kateter men har numera inte svårt att "kissa" då min prostata synes inte ha tillväxt utan mnskat efter att jag dagligen
  tar Finasterid.

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-1 16:43 (7 år sen)

  Hej ! Jag undrar vad du säger om mig som haft prostatacancer och fått srålbehandling. Har nu ett PSA-värde på 0,3 dvs normalt.
  Får gå någon gång på natten och även under dagen. Fick Alfuzosin av läkare för flera år sedan då jag sökte och blev behandlad och det blev bättre. Märker nu att jag får gå oftare än för några år sedan. Det lär väl knappast vara återfall av cancer, då urologen tittat på resultat av PSA.
  Frågade en sjuksköterska om att läkare skulle skriva ut nytt recept på
  Alfuzosin, men hon tyckte att jag skulle avvakta och kanske se om det kan vara en urininfektion. Har inget ont av detta och kan hålla mig i flera timmar.
  Tyvärr så dricker jag mycket kaffe. Det brukar bli det första och sista jag gör under en dag,. Kanske jag skulle sluta med mitt kaffedrickande.
  Hormonbehandlingen och det du beskriver har jag faktiskt aldrig hört talas om och undrar om det är bättre än Alfuzosin det du föreslår

 • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 17:24 (9 år sen)

  Löjligt för mig att läsa ovanstående. Jag har sedan två år tillbaka urinproduktion bara på nätterna. Inte sjutton får jag någon hjälp


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.