Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ingen ska tvingas acceptera nokturi

Över hälften av de som söker vård för nattkissning, nokturi, är missnöjda eller mycket missnöjda med sjukvårdens insats. Det visar data från Netdoktor:s upplysningskampanj HarduNokturi.se. Generellt är problemet som störst för äldre men Johan Lökk, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet, menar att alla har rätt till utredning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-26

Annons

Nattkissning innebär att man vaknar en eller flera gånger på natten för att tömma blåsan. Det finns många orsaker till besväret men en överproduktion av urin nattetid är huvudskälet. Därutöver kan obehandlad diabetes, hjärtinkompensation, sömnapné och psykiska besvär spela in. Sjukdomen drabbar både män och kvinnor i alla åldrar men förvärras ofta ju äldre man blir. I åldersgruppen 70 till 80 år lider tre av fyra av nattkissning.

– Varje gång man tar upp nokturi i medirna kommer det upp hur många som har det. Där tillåter man att tala om det men trots att det är så vanligt är kompetensen hos läkare en blandad kompott, säger Johan Lökk.

Han menar att nattkissning generellt är underdiagnostiserat och underbehandlat. Dock tenderar yngre att tas på större allvar av vården medan äldre hamnar i skymundan.

Annons
Annons

– En störd nattsömn leder till trötthet på dagen och sämre prestation på jobbet. Det är ett skäl till att få hjälp, resonerar många läkare. Pensionärer tas däremot inte på samma allvar trots att de drabbas lika hårt. Men alla har rätt till att få utredning.

Den viktiga nattsömnen

Vid nokturi är det inte ovanligt att behöva gå på toaletten två till tre gånger per natt. Kisseriet, så kallad nattlig polyuri, i sig är inte skadligt utan problemet är de kroppsliga problem som efterföljer.

– Kroppen ska ha sex till åtta timmars sammanhängande sömnrehabilitering nattetid. Även om man kan är det inte så enkelt att ta igen sömnen dagtid.

Professor Johan Lökk menar att det inte är ovanligt att den första blåstömningen infaller redan under den viktiga djupsömnen, vilken är viktig för blodsockerbalansen och immunförsvaret. För äldre ökar också risken för fysiska skador så som fallolyckor.

Annons
Annons

Läkarens ansvar

Då nokturirelaterade besvär hör åldrandet till blir äldre individer ofta tillsagda att lära sig leva med kisseribesvären. Men faktum är att det är långt ifrån sanningen och framför allt har alla rätt till någon som lyssnar och förklarar vad problemet beror på, menar Johan Lökk.

– Många tycker det är skämmigt så det är läkarens ansvar att informera patienten och anhöriga samt erbjuda hjälp. Åldrande ska inte behöva innebära att tvingas leva med nokturi.

Har du nokturi eller vill du veta mer? Testa dina kunskaper här!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-02-21 17:48 (7 år sen)

  Har fortfarande inte fått någon lösning på problemet Nokturi. Resultatet är 40 kg övervikt, dåligt minne, dålig syn och allmänt förvirrad! Har fått höra att hela kroppen bli stel när man blir gammal även blåsan. Så den kan inte töja ut sig som förr och därför får vi springa som jojo på natten. Konstigt nog inte på dagen!!

 • Avatar Tidigare användare 2017-02-21 09:57 (7 år sen)

  Hej! Är 72 år och har under de senaste 6-7 åren INTE sovit en hel natt pga täta, en eller flera toabesök. Läkarna nonchalerar totalt mitt problem, tittar arrogant på mig utan den minsta kommentar e dy. , snacka om att känna sig totalt osidosatt.

 • Avatar Tidigare användare 2016-08-27 08:16 (8 år sen)

  Jag har haft detta problem i - 10 år minst! Är nu 75 och som sagt får leva med detta. Har blivit Nokturins ansikte på nätet :-) Det talas om hjälp men vad jag vet så finns det ingen hjälp mer än att dricka mindre och ta Minirin för att tömma systemet. Det hjälper inte fullt ut. Mängden kiss är inte stor men ut skall det!

 • Avatar 2016-05-3 00:59 (8 år sen)

  Då nokturirelaterade besvär hör åldrandet till blir äldre individer ofta tillsagda att lära sig leva med kisseribesvären. Men, menar Johan Lökk, faktum är att det är långt ifrån sanningen och framför allt har alla rätt till någon som lyssnar och förklarar vad problemet beror på. Dock tenderar yngre att tas på större allvar av vården medan äldre hamnar i skymundan.
  Alltså, schack - matt för oss 65+. Varför betala 120 kr för att bli hånad och avspisad?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons