Nyhet | Inkontinens

Göteborg - centrum för inkontinensforskning

En halv miljon personer i Sverige lider av urininkontinens och skulle därmed kunna klassas som ett folkhälsoproblem. Nu får Sverige sitt första forskningscentrum för inkontinens. På Sahlgrenska akademin i Göteborg kommer ett hundratal personer inom olika discipliner att vara knutna till det nya centret.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-05-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– En halv miljon personer i Sverige lider av urininkontinens i dag. Ändå är det ett av våra mest tabubelagda ämnen, säger Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska adademin, Göteborgs universitet, och ansvarig för det nystartade Gothenburg Continence Research Center, GCRC.

Inkontinens vanligt hos både kvinnor och män

I Sverige har var tredje kvinnan över 50 år besvärats av urinläckage, inte sällan som en följd av skador som uppkommit i samband med en förlossning. Var fjärde man över 40 år har upplevt läckage och var åttonde man får bestående besvär av inkontinens. Orsaken är ofta prostataoperationer, övervikt eller ärftliga faktorer. På äldreboenden är siffran för antalet som lider av inkontinenes så hög som 80 procent.

– Med vår forskning vill vi skapa nya sätt att förebygga och hantera inkontinens, förbättra vården och öka livskvaliteten så att människor kan leva sitt liv till fullo. Inte bara de som lever med inkontinens utan även de många anhöriga som hjälper till att vårda, säger Ian Milsom.

Annons
Annons

Redan i höst drar man igång den första studien som man hoppas ska visa varför vissa män som opererats för prostata blir inkontinenta, men inte andra.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu