Fråga doktorn

Fråga   Njurar & urinvägar

Fråga: Urinläckage - hur kan det bli bättre?

Hej. Jag känner igen mig helt i de två inledande frågorna. Det läcker när jag skrattar, hostar, nyser och tar i. Jag får VÄLDIGT bråttom till toa när jag blir kissnödig och hinner aldrig dit snabbt nog. Jag använder alltid tena, natt som dag. Finns det någon hjälp att få mot dessa problem? Vore evigt tacksam i så fall

Svar:

Hej, Nu känner jag inte till din ålder men när man närmar sig menopaus och de hormonella förändringarna som också påverkar urinvägarna ser man ofta denna kombination, en sk Blandinkontinens. Här bör man vara försiktig så att du inte utveklar en nervös blåsa. Det kan börja med en svaghet i bäckenbotten som leder till ett lägre tryck i urinröret och du får då en sämre förmåga att hålla emot när blåsan är full. Man ser ett mönster av att det blir \"svårare att hinna fram i tid\". Det kan många gånger blandas ihop med att man har en sk \"nervös blåsa\" och kan också i förängningen leda till det. Fyll gärna i en dryckes- och urinmätningslista som du kan hitta på www.nikola.se. Denna är bra att ta med till sin husläkare eller sjuksköterska inför ett första samtal. Jag brukar tipsa om att föra in tampong- tamponger, detta för att stabilisera själva urinröret och det kan hjälpa mot ansträngningsläckaget och ibland även \"kissnödighetskänslan\". OBS! För inte in tampongen för långt in utan precis innanför själva ingången utan att det skaver eller gör ont. Sedan gäller självklart bäckenbottenträning och nivån beror på vad du befinner Dig men om du provar i magliggande knipa på en nivå 7 av 10 möjliga. En bra position där det är svårt att göra fel 6-8 st 5 sek knip 3 ggr per dag. Nivån får höjas successivt efter din förmåga till i stående på alla fyra upp till sittande. Tänk: jag måste hålla mig. Är du på en högre nivå går det bra att prova med knipkulor. Det absolut viktigaste är att vara medveten i din kropp, så fort du stressar eller inte mår så bra påverkar det urinvägarna negativt. Vid svår kissnödighetskänsla bör du inte \"springa för att tömma\" utan AVLED så gott du kan genom att nypa sig armen, prata i mobilen gå på tå mm. Om möjligt sätt Dig ned knip och gå en stund senare då trängningen inte är lika stor. Slutligen, är du vid menopaus eller efter är det av godo att tillföra lokalt östrogen. Bristen på det kvinnliga könshormonet leder till sköra irriterade slemhinnor och förvärrar dessa symtom. Lycka till önskar uroterapeuten.


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om inkontinens 2016. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Inkontinens vid böjning

2016-03-16 | 18:05

av Gitte Könyves

Jag blir akut kissnödig hela tiden

2016-03-11 | 13:39

av Gitte Könyves

Läcker urin när jag hostar, skrattar och springer

2016-03-10 | 13:47

av Gitte Könyves

Måste jag tar medicinerna livet ut?

2016-03-10 | 11:28

av Gitte Könyves

Måste kassa av mig trosorna så att jag inte kissar på mig

2016-03-10 | 08:55

av Gitte Könyves

Urinläckage - hur kan det bli bättre?

2016-03-9 | 17:56

av Gitte Könyves

Operation

2016-03-9 | 17:13

av Gitte Könyves

Jag kissar och ändå direkt efter kan jag läcka !

2016-03-9 | 17:11

av Gitte Könyves


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.