Fråga doktorn

Fråga   Njurar & urinvägar

Fråga: Jag blir akut kissnödig hela tiden

Hej! För ett par år sedan kände jag det som att jag möjligen fått urinvägsinfektion, inte att det sved men som en slags tyngd och helt plötsligt så fick jag gå upp på natten och kissa och när jag på dagen blev kissnödig så var det akut. Hann jag inte till en toalett så började det att läcka.Den här tyngdkänslan försvann men jag har fortfarande samma problem när jag blir kissnödig. Börjar känna det hopplöst att inrätta livet till att inte dricka kaffe innan jag går ut eller kunna ta en öl i goda vänners lag eftersom jag är rädd att inte klara mig hem. Har också ett jobb som innebär en del resande och vågar då inte dricka något alls på morgonen innan jag åker eller några timmar innan jag åker hem. Vad kan det här bero på och finns det hjälp att få?

Svar:

Hej!

Befinner du Dig under klimakteriet är första åtgärden att sätta in ett lokalt östrogen. Du kan börja med receptfri lokal Ovesterinsalva som du smörjer innanför de inre blygdläpparna var kväll inför natt under två veckor. Om du passerat menopaus och också upplever just att dina slemhinnor är sköra bör du absolut ta upp det med din husläkare för utskrift av just lokal östrogen.

Den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion beror på bakterier från tarmen, alltså se till att ha en gor tarmtömning och avföring som varken är för hård eller för lös. Jobba för en total tarmtömning med hjälp av fiberrik kost ökad fysisk aktivitet samt att lyda på ”tömningssignalen”. Olika dryckers inverkan har diskuterats men många vittnar om koffeinets snabba påverkan och öl som upplevs som om det rinner rakt igenom.

Min råd är att försöka hitta en regelbundenhet: drick lagom mycket ca 300 ml var 3:e timme och töm blåsan likaså, alltså frukost-mellanmål-lunch-eftermiddag-kvällsmat samt inför natt. detta för att blåsan ska få sin ”gymnastik” med regelbunden påfyllning och tömning. Men visst är det så att vissa är mer eller mindre känsliga och det gäller allra helst intag av alkohol som har en avslappnande effekt och påverkar nivån av kontroll över urinvägarna. Man får försöka lära sig hitta sitt sätt. Lycka till önskar uroterapeuten!


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om inkontinens 2016. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Inkontinens vid böjning

2016-03-16 | 18:05

av Gitte Könyves

Jag blir akut kissnödig hela tiden

2016-03-11 | 13:39

av Gitte Könyves

Läcker urin när jag hostar, skrattar och springer

2016-03-10 | 13:47

av Gitte Könyves

Måste jag tar medicinerna livet ut?

2016-03-10 | 11:28

av Gitte Könyves

Måste kassa av mig trosorna så att jag inte kissar på mig

2016-03-10 | 08:55

av Gitte Könyves

Urinläckage - hur kan det bli bättre?

2016-03-9 | 17:56

av Gitte Könyves

Operation

2016-03-9 | 17:13

av Gitte Könyves

Jag kissar och ändå direkt efter kan jag läcka !

2016-03-9 | 17:11

av Gitte Könyves


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons