En digital Urinkoll -få hjälp med urinvägsinfektion utan att behöva gå till läkaren!

Urinkollen – få antibiotika mot din urinvägsinfektion direkt i mobilen


Innehållet är framtaget av: InnovDr AB

Tjänsten urinkollen.se riktar sig till kvinnor som misstänker att de kan ha en urinvägsinfektion men gärna vill slippa läkarbesöket. 

Urinvägsinfektion hos kvinnor är vanligt och i de allra flesta fall ofarligt. Dock kan det ge sveda och obehag. Urinkollen använder medicinska algoritmer som hjälper patienter att få hjälp direkt utan att vänta i kö på läkare.

Kvinnor som misstänker att de har urinvägsinfektion får samma hjälp på Urinkollen.se som på vårdcentralen, fast mer systematiserat och strukturerat. Tjänsten både lugnar patienter och sparar tid åt läkare då de får all information de behöver direkt. Om en kvinna har urinvägsinfektion ber tjänsten henne att logga in via BankID och ärendet går direkt till en läkare som ser över svaren och skriver ett recept – allt på under 30 minuter.

Spara både tid och pengar med urinkollen 

Det finns flera uppenbara vinster med denna tjänst. För det första ställs samma frågor en på en vårdcentral när man söker för detta fast patienten behöver inte sitta i telefonkö eller ta sig till vårdcentralen.

 –Det finns många diagnoser som passar digital vård, men urinvägsinfektion måste vara den mest ultimata. Det finns inga gråzoner och den kräver ingen provtagning eller fysisk undersökning för att kunna diagnostisera, menar specialistläkare Matilda Lundblad som är VD i bolaget.

Förutom den uppenbara tidsvinsten att inte behöva boka en läkartid så kostar tjänsten ingenting för patienten om diagnosen ej leder fram till ett recept.

Vanligtvis finns receptet att hämtas ut på alla Apotek inom 30 minuter från att en kvinna har kommit in på sidan. Hon kan alltså få diagnos och e-recept på väg till apoteket. Hon behöver inte ta ledigt från jobbet för ett fysiskt läkarbesök eller läkarbesök via videosamtal utan kan lösa alltsammans på lunchen eller på jobbet.

Spelade fotboll med urinvägsinfektion – efter det föddes idén 

 Idén kom av att bolagets styrelseordförande Frida Lundblad, för övrigt lagkapten i svenska futsallandslaget, spelade Svenska Cupen-final i fotboll med urinvägsinfektion för några år sedan. Hon lyckades inte få en läkartid innan matchen och när hon äntligen fick komma till vårdcentralen några dagar senare ställde läkaren några standardfrågor som låg grund till diagnosen och förskrev ett recept på behandling. När hon sedan diskuterade detta med Dr Matilda Lundblad kom de tillsammans fram till att de skulle starta tjänsten.

–Det kändes lite som att sätta den i krysset, säger Frida med ett leende.

150 kvinnor om dagen får hjälp 

 Tjänsten lanserade våren 2016 och gensvaret har inte låtit vänta på sig. Urinkollen hjälper i snitt 150 kvinnor om dagen. De flesta får rådgivning och ett 50-tal får recept utskrivet.

 Många kvinnor blir väldigt engagerade och de är bra ambassadörer för oss vilket är väldigt kul. Vår support har dagligen en tät kommunikation med våra användare på vår Facebook-sida.  Det kan vara allt från att vi räddat deras semester till att en kvinna med sämre ekonomi slapp ta ledigt och istället hämtade sitt recept på rasten.

Slipp köer och väntetid 

 Vi har inget kösystem och patienter kan komma med förfrågningar dygnet runt, alla dagar, året om. Forskning visar att om en kvinna misstänker att hon har urinvägs-infektion är träffsäkerheten på att det stämmer ca 97 procent.

–Det är inte försvarbart att kvinnor ska behöva lägga värdefull tid på att sitta i telefonkö och ta sig till en vårdcentral för att svara på samma frågor som dem gör hos oss. Idag är vården hårt belastad med långa vårdköer som resultat.

–Våra patienter sparar dyrbar tid, samhället får ökade skatteintäkter, vårdcentralernas resurser sparas och läkarna kan fokusera på mer kvalificerade uppgifter. En viktig del i detta är att vi inte tar betalt av Landstingen utan har effektiviserat tjänsten så pass mycket att patientavgiften täcker kostnaderna.

Matilda Lundblad native1

Matilda Lundblad, Specialistläkare och VD på Urinkollen.se


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons