Sängvätning: ”Mycket viktigt att larmbehandlingen genomförs på rätt sätt”
Vad gör man om varken medicin eller enures-larm fungerar mot barnets nattväta? Och har sängvätning psykologiska eller fysiska orsaker? Här svarar barnsjuksköterska och urotarmterapeut Malin Borgstöm på läsarfrågor om sängvätning hos barn, enures.
Frågorna och svaren här nedan inkom under en chatt som arrangerades av Netdoktor i januari 2020. Den som svarar på läsarnas frågor är Malin Borgström, barnsjuksköterska och urotarmterapeut, vid Landstinget Dalarna, samt doktorand inom enures. Vill du läsa alla frågor och svar som kom in under chatt-tillfället? Följ då den här länken >>
”Mycket viktigt att larmbehandlingen genomförs på rätt sätt”
Läsarfråga:
Hej! Vi är uppgivna och desperata. Vi har en son som är 16 år och forfarande kissar i sängen, varje natt.
Vi har varit på mängder av utredningar och hos specialister. Vi ha försökt med enures-larm, mediciner, att han inte ska äta och dricka på vissa tider på dygnet.. men inget hjälper. Det känns som att även specialister och uroteam gett upp. Vad kan vi göra? Kommer han alltid att kissa i sängen? Det känns förfärligt att han inte få ”börja sitt tonårsliv”med kompisar som sover över och annat. Han skäms mycket och är ofta nedstämd. Finns det liknande fall så här högt upp i ålder? Och hur ska vi gå vidare? / Carola
Malin Borgström svarar:
Hej Carola!
Vad ledsen jag blir att ni känner er uppgivna och desperata. Vi vet att ungdomar mår dåligt av att kissa i sängen, det påverkar deras självförtroende och självkänsla negativt. Det är oerhört viktigt att hjälpa honom att bli av med nattvätan. Om ni inte får hjälp på er barnmottagning skall ni be dem remittera er vidare till nästa instans. Eftersom jag inte vet vart ni bor så vet jag heller inte vilket universitetssjukhus ni är kopplade till.
Det finns olika tablettbehandlingar att sätta in för att dämpa/ ta bort symtomen från kissblåsan tills nattvätan går bort av sig själv. Dessa är Minirin som dämpar urinproduktionen och blåslugnande läkemedel som ser till att blåsan håller mer urin innan den drar ihop sig för att tömning (förhoppningsvis hela natten). Absolut ska han testa dessa två i kombination.
Det är dock viktigt att veta att, det endast är larmbehandling som kan bota tillståndet. Om man har provat larmet tidigare utan att det har hjälpt kan det ändå vara idé att prova det igen, eftersom det förr eller senare kommer att fungera.
Det är mycket viktigt att larmbehandlingen genomförs på rätt sätt, dvs med förälder i samma rum, som ser till att barnet väcks DIREKT vid larm. Detta sker tills han lärt sig vakna av det. Avbryt om det inte gett någon som helst effekt efter några veckor. Prova om 6-12 månader igen. Och igen.
Det finns flera ungdomar som kämpar med det här problemet men en del skäms så mycket att de inte ens vill söka hjälp. 0.5-2% går upp i vuxen ålder med sin nattväta men även de kan behandlas att bli torra, så ge inte upp!
Hoppas svaret hjälper er och hälsa din son att inte ge upp, det finns stora förhoppningar att det ordnar sig!
Vänligen Malin
11-åring vaknar inte när han är kissnödig
Läsarfråga:
Jag har en son på snart 11 år. Han sover djupt och vaknar inte av varken att han är kissnödig eller när lakanen är blöta. Han har aldrig varit helt torr om nätterna någon längre period. Vi har varit hos sköterska, barnläkare, vi har provat larm och Minirin. Jag har tagit upp honom på natten, inte dricka på kvällen osv. Det som funkar en kortare period (1-2 vec) är Minirin, men det är som att effekten sen avtar. Finns det andra saker man kan göra och testa?
Väldigt tacksam för svar!
Malin Borgström svarar:
Hej!
Larm och Minirin är båda förstahandsval i behandling av nattväta. Hjälper inte det så går man vidare till andrahandsvalet vilket är blåslugnande läkemedel. Blåslugnande läkemedel kan kombineras med Minirin. Det är ologiskt att Minirin först fungerar och sedan avtar i effekt. Finns det någon bakomliggande orsak som stör förutsättningarna att svara på Minirin. Uteslut förstoppning och om pojken snarkar bör han ses av Öron/ näsa/ hals läkare för att bedömning (snarkning ger sömnstörning som underhåller nattväta). Vi vet även att neuropsykiatriska diagnoser ger svårbehandlad nattväta. När barnet är stabil i sin diagnos, svarar det på behandling av nattväta.
Ett ytterligare råd är att prova larmet igen, se tidigare fråga och svar.
Lycka till!
Vänligen Malin
Bör sängvätare prata med en psykolog?
Läsarfråga:
Hur mycket med sängvätningen är psykologi hos barnen? Och hur mycket är fysiskt ( kroppen)? Bör man låta ens barn prata med en psykolog eller hur ska man göra?
Malin Borgström svarar:
Hej!
Sängvätning är på ett sätt enkelt, men på ett annat sätt mycket komplicerat. Det handlar inte bara om hur kissblåsan uppför sig utan mycket sker på hjärnnivå. Jag träffar ibland barn som efter ett möte/ samtal blir torr. Hur förklarar man det? Men jag träffar ju också en massa barn där det inte alls har någon påverkan på våta nätter. De kanske svarar bättre på att dämpa njurarna och blåsans aktivitet. Sedan har vi larmet som med betingning BOTAR nattväta.
Forskningen är överens om att psyket har stor inverkan och vet att barn kan ha dålig livskvalitet om de lider av sin nattväta. De barn som lider i själen av att ha nattväta kan behöva samtalskontakt men framförallt en sjuksköterska eller läkare som hjälper dem hitta behandling.
Så rent generellt behöver barn med nattväta inte en psykolog utan snarare en intresserad sjuksköterska eller läkare.
Vänligen Malin
Ska vi söka hjälp eller inte?
Läsarfråga:
Min dotter kissar i sängen 1-2 gånger om året och gör det forfarande trots att hon nu är på sitt fjortonde år. Är det något vi behöver söka hjälp för? Vi upplever det inte som något större problem, men hon är inte heller en person som gärna sover borta heller. Vi vill förstås inte råka förbise något som kan bli ett problem senare. Bör vi söka för detta?
Malin Borgström svarar:
Hej!
Det är er dotter som får avgöra om det är ett problem för henne eller inte. Om hon är trygg i situationen behöver ni inte vara oroliga.
Vänligen Malin
8 år och kissar i sängen - ska vi fortsätta väcka honom på natten?
Läsarfråga:
Malin Borgström svarar:
Hej!
Ni tar upp er pojke varje natt, han sover antagligen och kommer väl inte ihåg något av det, skulle jag tro. Ni får göra som ni vill, det är inte farligt men det hjälper inte heller mot nattväta, dock slipper ni en våt säng. Orkar ni vakna varje natt? Om inte kan ni prova desmopressin (Minirin) som är ett välanvänt läkemedel utan några egentliga biverkningar om man följer vätskerestriktionerna.
Fråga er son hur han tänker, kanske han hellre vill ha medicin för att kunna sova över hos kompisar.
Vänligen Malin
Kommentera denna artikel
Hej!
Har läst här mångas oro för barnens sängvätning.
Jag var själv ett sådant barn (är 78 år). Kommer ihåg hur mina föräldrar förbjöd mig att dricka efter 18.00. Hur de väckte mig på natten.
Väckningen hade lite lustig effekt på mig: Jag gick upp, satte mig på toan och visste inte vad jag skulle göra där. Sedan gick jag till sängs och drömde strax att jag satt på toan och kissade....
Föräldrarna hade även andra metoder, med lika usla resultat.
Med vänlig hälsning
ACH
Inga har kommenterat på denna sida ännu